Energetika.ba
ubrzanje razvoja

Sinergija u obnovljivoj energiji: Statkraft i Neoena udružuju snage u Hrvatskoj

Autor: Energetika.ba
Sinergija u obnovljivoj energiji: Statkraft i Neoena udružuju snage u Hrvatskoj
Foto: Bloomberg

Statkraft, najveći evropski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske firme za obnovljive izvore energije, Neoena.


To uključuje sve Neoenove projekte u ranoj fazi razvoja: projekte vjetroelektrana, solarnih elektrana, kao i projekte sistema za skladištenje energije u baterijama (BESS).

Neoen je prisutan u Hrvatskoj od sredine 2020., dok je Statkraft započeo sa svojim poslovanjem u Hrvatskoj 2021. Sada, nakon što je dobio sva potrebna regulatorna odobrenja, Statkraft će pokrenuti svoje planiranje za besprijekoran proces integracije, osiguravajući skladnu tranziciju i maksimiziranje kombinirane snage oba entiteta.

“Statkraft je prepoznao da se dobro uklapa s Neoenom u pogledu kulture, standarda usklađenosti i poslovne etike prilikom razvoja projekata. Iako je ova akvizicija manjeg opsega, ona dobro odgovara našoj trenutnoj poziciji na tržištu. Raduje nas što trima projektnim developerima iz Neoena možemo poželjeti dobrodošlicu u naš tim u Zagrebu. Zajedno možemo ostvariti Statkraftovu viziju: obnoviti način na koji se svijet napaja energijom”, rekao je Arnaud Bellanger, direktor Statkrafta za Hrvatsku i Francusku,a piše SEEbiz.

U Statkraftovoj strategiji, ubrzanje razvoja solarnih elektrana, kopnenih i pučinskih vjetroelektrana te pohrane energije u baterijama čini jedan od četiri strateška stupa razvoja. Statkraft planira ubrzati svoj rast solarne energije, kopnenih vjetroelektrana i baterijske pohrane energije na svojim postojećim tržištima.