Energetika.ba
Solarna energija

Američko ministarstvo finansija objavilo je pravila za subvencije za proizvodnju čiste energije

Autor: Energetika.ba
Američko ministarstvo finansija objavilo je pravila za subvencije za proizvodnju čiste energije
turska solarna

Američko ministarstvo finansija u četvrtak je predstavilo predložene smjernice za proizvođače koji traže porezni kredit za proizvodnju komponenti čiste energije kao što su solarni paneli i baterije, koji imaju za cilj pokretanje energetske tranzicije s proizvodima proizvedenim u Americi.

Subvencija, stvorena klima.tskom mjerom predsjednika Joea Bidena, Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), namijenjena je stvaranju domaćih radnih mjesta i smanjenju oslanjanja na Kinu kako bi se udaljila od fosilnih goriva.

- Bez obzira koliko potrošimo, znamo da će nas Kina vjerovatno nadmašiti kada je riječ o njihovom ulaganju u čistu energiju, rekao je Wally Adeyemo, zamjenik ministra finansija, u razgovoru s novinarima. "Ono što radimo je nešto drugačije."

Takozvani porezni kredit 45X za naprednu proizvodnju nudi kredite za svaki proizvod proizveden u Sjedinjenim Državama. Iznos kredita zavisi od komponente.

Reakcije industrije bile su različite. Grupacija za trgovinu solarnom industrijom, Udruženje solarne energije (SEIA), pohvalila je Trezor jer je omogućio kompanijama sa ugovorenim proizvođačima da se kvalificiraju za kredit i što nudi poticaje za optimizatore, koji pomažu da se dobije više energije iz solarnih panela.

Nacionalna rudarska asocijacija (NMA), s druge strane, kritizirala je pravila za isključenje sirovina iz proizvodnih troškova koji ispunjavaju uslove za kredit od 10% kritične mineralne industrije.

- Ograničavanjem prednosti koje su dostupne prednjem kraju lanca snabdevanja – rudnicima i mineralima koji pokreću ekonomiju čiste energije – podsticaji nude mali deo onoga što je Kongres nameravao da poveća snabdevanje domaćih sirovina i preuzme Kinu, predsednik NMA Rich Nolan je rekao u saopštenju.

Predložena pravila pojašnjavaju definicije prihvatljivih komponenti kao što su invertori, dijelovi vjetroturbina i fotonaponska solarna oprema. Oni također potvrđuju iznose kredita i uključuju odredbe za sprječavanje traženja poreznih kredita dvaput za istu komponentu.

Smjernice podliježu javnom komentaru u trajanju od 60 dana, a Ministarstvo finansija je saopštilo da će razmotriti prije nego što izda konačna pravila.

Kompanije su najavile ulaganja od 140 milijardi dolara u proizvodnju čiste energije od donošenja IRA-e u avgustu 2022. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija. Proizvođači su rekli da su pravila Trezora kritična za napredak u njihovim planiranim investicijama.

BlueGreen Alliance, grupa za rad i čistu energiju, rekla je da bi porezni kredit mogao pomoći u otvaranju 670.000 radnih mjesta.

Odjel je rekao da je analiza ulaganja u proizvodnju IRA-e pokazala da je 69 posto u okruzima u kojima je srednji prihod domaćinstva ispod srednjeg prosjeka u cijeloj zemlji.

Krediti bi počeli postupno ukidati 2030. i završiti nakon 2032. za komponente čiste energije. Kritični mineralni krediti se neće postepeno gasiti.