Energetika.ba
Solarna energija

Domaćinstva u RS-u će uskoro moći imati svoje solarne elektrane

Autor: Energetika.ba
Domaćinstva u RS-u će uskoro moći imati svoje solarne elektrane

Postavljanje solarnih panela na kućama po subvencioniranom modelu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) trebalo bi da počne krajem ove godine, najavio je danas generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović.

Petrović je naveo da se očekuje 10 posto ili skoro 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. juna na snazi i trajat će neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama.

On je dodao da novim zakonom o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept prosumera, tj. da domaćinstvo istovremeno bude proizvođač i potrošač struje.

"To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasirat će u mrežu", izjavio je Petrović za Srnu.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske isporučivala bi manjkove kada nekom bude nedostajalo električne energije, jer solarni panel ne radi noću.

"Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu prosumer, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama", ukazao je Petrović.

On je dodao da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih panela na svojim građevinama.

"Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske", obrazložio je.

Prema Petrovićevim riječima, onaj ko ne bude mogao da učestvuje u ovom subvencioniranom modelu za struju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih panela na kući.

Energetika.ba