Energetika.ba
pokrenuta istraga

Dvije kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji

Autor: Energetika.ba
Dvije kineske firme povukle se sa tendera za solarne panele u Rumuniji
Foto: Unsplash

Dvije kineske kompanije povukle su se iz tendera za solarni projekat u Rumuniji nakon što je Evropska unija pokrenula istragu o fer konkurenciji protiv njih, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Filijala kompanije LONGi Green Energy Technology, vodećeg proizvođača solarnih panela, više ne sprovodi projekat izgradnje fotonaponskog parka, rekao je Breton. Dvije filijale u okviru Shanghai Electric Group, dobavljača električne opreme, također su ispale, navodi se u saopštenju, prenosi Nikkei.

Dvije grupe su bile dio odvojenih konzorcijuma u nadmetanju. Evropska komisija otvorila je u aprilu istragu o tome da li su konzorcijumi bili korisnici velikih, neotkrivenih subvencija kineske vlade. Nadmetanje dvije kineske grupe bilo bi blokirano u slučaju da je istraga otkrila kršenje zakona.

EK će okončati istragu o kineskim grupama u svjetlu njihovog povlačenja iz ponude, navodi se u saopštenju. Komisija je dugo kritikovala Peking zbog navodne podrške kompanijama koje se bave proizvodnjom obnovljive energije i električnih vozila kroz, kako tvrdi, subvencije koje narušavaju tržište.

EU finansira rumunski solarni projekat, što je Breton naveo u svojoj izjavi. „Mi značajno ulažemo u postavljanje solarnih panela da bismo smanjili naše emisije ugljenika i račune za energiju, ali to ne bi trebalo da ide na račun naše energetske bezbjednosti, naše industrijske konkurentnosti i evropskih poslova“, rekao je evropski komesar.