Energetika.ba
bugojno

EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka na jalovištu

Autor: Energetika.ba
EPBiH kreditima finansira izgradnju solarnog parka na jalovištu

Državna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uzela je kredite kojima će pokriti bezmalo cijeli projekat solarnog parka vrijedan 40,35 miliona eura.

Finansiraju ga EBRD i Unicredit, a postrojenje bi bilo na mjestu nekadašnjeg jalovišta rudnika uglja Gračanica.

Pritisnuta teškim finansijskim gubicima i nedostatkom uglja, Elektroprivreda BiH bi morala brže da uvodi obnovljive izvore energije. U sličnom položaju su skoro sve takve energetske kompanije na Balkanu i šire.

Tržište i ekološki propisi satiru termoelektrane na ugalj: smanjuju proizvodnju, a brojne se čak zatvaraju i to tempom koji se pre samo par godina činio nemogućim. EPBiH ima relativno brojne i velike projekte, ali se odvijaju jako sporo. Ni investicija u izgradnju fotonaponskih postrojenja Gračanica 1 i 2 nije izuzetak.

Predviđena priključna snaga solarnog parka Gračanica iznosi 45 megavata

Kompanija je potpisala ugovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, o kreditu od 25,1 miliona eura, i ispostavi UniCredit banke u BiH, od koje pozajmljuje 15 miliona eura. Sredstva su za izgradnju dvije solarne elektrane nominalne snage (pika) po 25 megavata.

Predviđen je kapacitet priključka od ukupno 45 megavata, a kompanija očekuje da godišnje proizvede 66 gigavat-sati. Investiciju je prociienila na 40,35 miliona evra. Krediti imaju rok otplate deset godina, uz grejs period od dve godine.

Gračanica 1, 2 je najveća investicija EPBiH do sada u domenu fotonaponske tehnologije

Lokacija navedenog fotonaponskog parka je rekultivisano jalovište kod Bugojna. Koristio ga je rudnik uglja Gračanica u susjednoj opštini Gornji Vakuf – Uskoplje.

Dva postrojenja bi se naslanjala jedno na drugo. Najveći su solarni projekat ove državne kompanije do sada. EBRD-ovi predstavnici su podsetili da je ovo takođe prva investicija njihove banke u energiju iz obnovljivih izvora u Bosni i Hercegovini, saopštio je EPBiH.

Elektroprivreda BiH opredijeljena da doprinese povećanju broja prozjumera

Generalni direktor Sanel Buljubašić izjavio je da kompanija sarađuje s Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije na stvaranju mogućnosti da potrošačima omoguće da sami proizvedu dio električne energije za vlastite potrebe i postanu prosumeri. „Na ovaj način postižemo veću disperziju proizvodnje električne energije u centar potrošnje“, kazao je.

Poduhvat Gračanica 1 i 2 je dio šire saradnje sa EBRD-om u pogledu elektroprivredine energetske tranzicije.

U okviru projekta, EBRD je dao podršku inicijativi za tehničku saradnju 2050 za sveobuhvatnu analizu scenarija dekarbonizacije u nekoliko varijanti. Treba da bude prikazan i njihov uticaj na poslovanje EPBiH, uz potrebe za kapitalom i finansiranjem, zatim planiranje, resursi za izvođenje projekata i komunikacija sa zainteresovanim stranama. Druga inicijativa za tehničku saradnju uključuje podršku Elektroprivredi BiH u saradnji sa vlastima po pitanju uvođenja novih standarda obrazovanja u domen energije iz obnovljivih izvora s naglaskom na pravednu tranziju, u kontekstu upravljanja izazovima koji se tiču radne snage, a povezani su sa dekarbonizacijom, dodala je banka, a prenosi Balkan Green Energy News.

Austrijska vlada i EBRD pritom daju sredstva za tehničku podršku.

Inače, EPBiH je u prvoj polovini 2024. pretrpila gubitak od 26,7 miliona konvertibilnih maraka (13,6 miliona eura) ili 9,1 posto više nego u istom periodu prošle godine. Promet se survao 5,3 procenta na 561 milion maraka odnosno 286,8 miliona eura.