Energetika.ba
IEEFA

ERCOT: Solarna proizvodnja premašila proizvodnju ugljena

Autor: Energetika.ba
ERCOT: Solarna proizvodnja premašila proizvodnju ugljena
Foto: Pexels

Proizvodnja solarnih panela u teritoriji Električnog savjeta za pouzdanost Teksasa (ERCOT) prvi put je nadmašila proizvodnju ugljena ovog marta, generirajući 3,26 miliona MWh, u poređenju sa 2,96 miliona MWh koje proizvodi ugljen.

Dodatno, udio ugljena na tržištu u Teksasu pao je ispod 10% prvi put, zabilježeno je u Institutu za energetiku, ekonomiku i finansijsku analizu (IEEFA). IEEFA je primijetila da je udio ugljena opadao više od deset godina, ali je trend ubrzan 2016. - 2017. godine, kada su podaci ERCOT-a počeli uključivati solarnu energiju.

IEEFA je rekla da je solarna energija 2017. godine činila 0,6% potražnje ERCOT-a, sa 2,26 miliona MWh. Porast ove godine doveo je udio proizvodnje solarnih panela prvi put iznad 10%, a očekuje se da će rast nastaviti tokom ove i narednih godina.

Proizvodnja solarnih panela ovog marta pokazala je porast od 1,17 miliona MWh u odnosu na prošli mart, što je povećanje od 56%, izjavio je IEEFA.

Također, iako ERCOT trenutno ima 22.710 MW operativnog kapaciteta solarnih panela, očekuje se da će do kraja godine biti dodato 7.168 MW, što je povećanje od gotovo trećine, prenosi Renewable Energy World.

IEEFA kaže da se čini da je očigledan pad ugljena na teritoriji ERCOT-a uzrokovan dugotrajnim trendom, a ne anomalijom izazvanom nekoliko mjeseci niske proizvodnje.

Čak ni tokom vrućih ljetnih mjeseci, proizvodnja ugljena nikada nije premašila 20% 2022. godine, niti 15% 2023. godine, a ovaj trend vjerovatno neće promijeniti ni ove godine, kaže IEEFA.