Energetika.ba
Kadri Simson

EU treba podržati proizvođače solarnih panela

Autor: Energetika.ba
EU treba podržati proizvođače solarnih panela
Foto: Ilustracija

Evropska unija treba podržati evropske proizvođače solarnih panela, ali ne može zatvoriti granicu za uvoz sličnih proizvoda, rekla je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

Zatvraranje fabrika od nekoliko evropskih proizvođača solarnih panela dovelo je do toga da industrija traži hitnu podršku od Brisela, što bi eventualno moglo da obuhvati zabranu jeftinog uvoza iz Kine, s kojim se evropske kompanije teško mogu takmičiti.

Međutim, Simson je odbacila mogućnost blokade uvoza za koju ona smatra da bi mogla da kompromituje kapacitete EU da postavi dovoljno solarnih panela radi ispunjenja klimatskih ciljeva. Većina solarnih panela i dijelova u Evropu je uvezeno iz Kine.

“Ima raznih prijedloga o načinima na koji možemo podržati našu industriju, ali je jasno da ne možemo zatvoriti svoje granice jer su nam potrebni solarni paneli. Potrebno je podržati našu industriju, ali su nam potrebni proizvodi kako bi ispunili svoje ambiciozne ciljeve”, naglasila je na ona po dolasku na sastanak evropskih minsitara energetike.

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku /IEA/, članice EU su prošle godine postavile rekordne solarne kapacitete, 40 odsto više nego 2022. godine.

Isti podaci ukazuju da je većina ovih panela i dijelova stigla iz Kine, u pojedinim slučajevima čak 95 odsto.