Energetika.ba
"Space Solar Energy"

Evropu će 2035. energijom opskrbljivati ogromna svemirska solarna farma

Autor: Energetika.ba
Evropu će 2035. energijom opskrbljivati ogromna svemirska solarna farma
Foto: Ilustracija

Dvokilometarska solarna svemirska farma, koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje, proizvodit će energije podjednako kao nuklearna elektrana ili čak šest miliona solarnih panela na zemlji.

Realizacija fascinantne vizije budućnosti u kojoj se sunčeva energija prikuplja u svemiru i prenosi na Zemlju, kao revolucionarni način na koji iskorištavamo čistu energiju i rješavamo goruća pitanja okoliša, nije uopće daleko. Zapravo, predviđena je već za 2035. godinu.

Iako danas možda još uvijek zvuči kao naučna fantastika, ako Evropska svemirska agencija (ESA) ostvari svoj plan, Evropu bi jednog dana 2035. godine mogli početi napajati ogromni plutajući solarni paneli koji će kružiti oko Zemlje, prenosi Poslovni.hr.

Tehnologija je još u fazi preliminarnog testiranja, ali krajnji cilj je lansiranje dvokilometarske solarne svemirske farme koja bi kružila 36.000 kilometara iznad Zemlje i proizvodila energije podjednako kao nuklearna elektrana ili – čak šest miliona solarnih panela na zemlji!

“Takav bi projekt osigurao da Evropa postane ključni igrač – i potencijalno lider – u međunarodnoj utrci prema skalabilnim rješenjima čiste energije za ublažavanje klimatskih promjena”, stoji u saopćenju ESA-e.

Održavanje robotima


Projekt, nazvan Space Solar Energy, dio je ESA-inog istraživačkog i razvojnog programa usmjerenog na novo balansiranje mreže i rezervne izvore energije, koji se trenutno uglavnom osiguravaju fosilnim gorivima, hidro i nuklearnim. Kako će funkcionisati solarna farma u Svemiru? Solarna energija jedan je od najboljih izvora čiste energije, međutim trenutno je sputava nekoliko ograničenja. Na primjer, paneli mogu koristiti energiju samo tokom dana, a čak i tada, mnogo sunčeve svjetlosti apsorbira atmosfera na putu do tla.

S druge strane, u svemiru su sunčeve zrake oko deset puta jače nego na Zemlji. Kako bi uhvatili i generirali ovaj 24-satni izvor električne energije te ga prenijeli nama putem bežičnog prijenosa energije ESA se udružila s Airbusom – evropskom multinacionalnom avionskom korporacijom.

Tehnologija koju razvijaju temelji se na prijenosu koji svakodnevno koriste TV i komunikacijski sateliti. Cilj joj je precizno usmjeriti energetske valove na prijemne antene na Zemlji, koje bi potom valove pretvorile u električnu energiju. “Nismo daleko od 4G antene, osim što ne želimo zračiti u svim smjerovima, zapravo želja nam je da budemo vrlo precizni poput lasera”, pojasnio je Airbusov inženjer Nicolas Schneider.

Najveći problem naučnicima koji rade na projektu je što bi satelit morao biti masivan i vjerovatno nekoliko kilometara širok. Sve to otežava projektiranje, izradu i lansiranje ali s tehnologijom koja se rapidno razvija, projekt bi mogao postati stvarnost u nadolazećem desetljeću, nadaju se u ESA-i.

I plan o održavanju prema kojem bi satelit u orbiti popravljali roboti danas zvuči podjednako futuristički, no Gwenaëlle Aridon, voditeljica Laboratorija za robotiku u Airbus Defense and Space uvjerena je da će robot moći doći i popraviti ploču, ukloniti je i staviti novu ako bude potrebno.

Ključni za očuvanje klime


U konačnici vizionarska tehnološka kompanija Space Solar, sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, ima cilj da pomoću 600 satelita isporuči 20 posto Zemljine opskrbe energijom. Drugim riječima, dobivena energija mogla bi opskrbljivati više od milion domova, značajno pridonoseći čistim i održivim izvorima energije. Samim time razvoj solarnih svemirskih farmi nameće se kao ključni korak prema hitnom ublažavanju klimatskih promjena.

To je prepoznala i vlada Ujedinjenog Kraljevstva koja je namijenila 6 miliona funti (6,9 miliona eura) za svemirske solarne istraživačke projekte u Britaniji i dodatnih 5 miliona funti (5,8 miliona eura) za međunarodni projekt pod nazivom CASSIOPeiA koji proučava svemirsku solarnu energiju.