Energetika.ba
Energetika

Fabrike solarnih panela u SAD-u postigle dogovor za proizvodnju panela "Proizvedeno u SAD-u"

Autor: Energetika.ba
Fabrike solarnih panela u SAD-u postigle dogovor za proizvodnju panela "Proizvedeno u SAD-u"
Foto: Ilustracija

Dva manja proizvođača solarnih panela u srijedu su najavile da će udružiti snage kako bi proizvodili panele koji će omogućiti njihovim kupcima, razvojnim programima solarnih projekata u SAD-u, da ostvare bogatu novu federalnu subvenciju za čistu energiju proizvedenu u Americi.

Sporazum između proizvođača solarnih ćelija sa sjedištem u Georgiji, Sunive, i kanadske kompanije Heliene, koja ima proizvodne operacije panela u Minesoti, predstavlja dokaz za administraciju Bidena da su subvencije iz Zakona o Smanjenju Inflacije (IRA) uspjele u izgradnji domaće industrije proizvodnje solarnih panela koja može konkurisati Kini.

"Prije ove administracije, solarne kompanije širom Sjedinjenih Država su se borile", rekla je ministarka finansija Janet Yellen, koja će posjetiti postrojenje Suniva u Norcrossu, Georgija, kasnije u srijedu, u izjavi dostavljenoj Reutersu. Ona je napomenula da je 20% radnih mjesta u proizvodnji solarnih panela u SAD-u izgubljeno između 2016. i 2020. godine.

Sama Suniva ponovno pokreće neaktivnu fabriku.

"Sada, iako postoje značajni izazovi, porezni krediti iz Zakona o Smanjenju Inflacije pomažu da se igra promijeni", dodala je Yellen.
U sklopu trogodišnjeg sporazuma vrijednog 400 miliona dolara, Suniva će opskrbljivati ćelijama Heliene, koja će ih montirati u panele. Prema Sunivi, proizvodi će moći opskrbiti oko 2 gigavata solarnih projekata, što bi bilo dovoljno kapaciteta za napajanje otprilike 350.000 domova.

Ener
Graditelji solarnih projekata koji koriste panele s američkim ćelijama moći će ostvariti 10% porezni kredit za korištenje domaćih sadržaja, prema pravilima Ministarstva finansija koja su objavljena prije skoro godinu dana. Taj bonus kredit, kreiran u 2022. godini IRA, smatra se neuhvatljivim jer trenutno nema američke ponude silikonskih solarnih ćelija, prevladavajuće tehnologije u industriji, prenosi Reuters.

Neki proizvođači solarnih panela su lobirali za strože pravilo o domaćem sadržaju kako bi se suprotstavili poplavi kineskih proizvoda na globalnom tržištu.

"Ovaj ugovor je dokaz o učinkovitosti Zakona o Smanjenju Inflacije i smjernica Ministarstva finansija iz maja 2023. godine o domaćem sadržaju", rekao je izvršni direktor Sunive Cristiano Amoruso u izjavi. "Ponosni smo što ispunjavamo našu dugu obavezu da ponovno pokrenemo proizvodnju ćelija u SAD-u u našem postrojenju u Norcrossu."

Bonus porezni kredit za domaći sadržaj dodaje se postojećem 30% IRA poreznom kreditu za obnovljive izvore energije.