Energetika.ba
Solarna energija

Facebook ostvario cilj, u potpunosti koristi obnovljivu energiju

Autor: Energetika.ba
Facebook ostvario cilj, u potpunosti koristi obnovljivu energiju

Kompanija Facebook je saopćila da je ostvarila svoj cilj te da svoje globalne operacije obavlja koristeći samo obnovljivu energiju.

Nakon što je ostvaren ovaj veliki i važan cilj, Facebook ga planira proširiti na cijeli svoj lanac do 2030. godine, a on uključuje dobavljače i poslovne aktivnosti poput putovanja i prijevoza uposlenika.

Facebook je svoj plan o potpunom korištenju obnovljive energije najavio 2018. godine kako bi pokušao ublažiti utjecaj na okoliš u vrijeme globalnih napora koji se ulažu u borbu protiv klimatskih promjena. Dvije godine ranije su 143 zemlje potpisale Pariski sporazum o klimatskim promjenama, a koji podrazumijeva održavanje globalne temperature ispod dva stepena iznad predindustrijskih nivoa, a idealno 1,5 stepeni.

Kompanije Google, Microsoft, Apple i Amazon također imaju ekološke ciljeve te su uložile milijarde na kupovinu obnovljive energije kako bi se se smanjila emisija štetnih gasova.

Facebook je uložio 8 milijardi dolara u projekte zelene energije uključujući nove 63 vjetroelektrane i solarne elektrane. Kompanija ima ugovore za više od 6 GW energije, što je malo manje u odnosu na 6,5 GW u slučaju Amazona koji je najveći kupac obnovljive energije na svijetu.

Energetika.ba