Energetika.ba
slovenija

Fructal pokrenuo solarnu elektranu u Ajdovščini

Autor: Energetika.ba
Fructal pokrenuo solarnu elektranu u Ajdovščini
Foto: Ilustracija

Fructal je u utorak, u sklopu svog pristupa održivosti, pustio u rad novu solarnu fotonaponsku elektranu na svojoj lokaciji u Ajdovščini.

Postavili su je na krovne površine svoje proizvodne hale za voćne narezke te na krov upravne zgrade.

Moderni paneli nove solarne elektrane sposobni su proizvesti = 650 MWh zelene električne energije godišnje, što predstavlja 15% svih Fructalinih potreba za električnom energijom, prenosi Indikator ba.

"Projekt predstavlja novi iskorak prema ugljičnoj neutralnosti, gdje se – uz recikliranje plastične ambalaže i korištenje ambalaže biljnog porijekla – zauzimaju ciljevi povećanja udjela obnovljivih izvora energije i racionalizacije potrošnje električne i toplinske energije. važno mjesto. Sada smo kogeneraciji dodali i novu solarnu elektranu, čime dodatno smanjujemo ugljični otisak", rekao je direktor Fructala Goran Medić.

Ove godine planiraju izgraditi još jednu solarnu elektranu u skladišnim i proizvodnim prostorima u Ajdovščini, koja će proizvoditi 850 MWh zelene električne energije godišnje. Time će Fructal postati samodostatan u iznosu od trećine godišnje potrošnje električne energije, koja će dolaziti iz obnovljivih izvora, čime će se dodatno smanjiti ugljični otisak firme.