Energetika.ba
Hrvatska

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 eura

Autor: Energetika.ba
Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 eura
Foto: Ilustracija

Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana na javnim zgradama u svom vlasništvu i ostvario uštede od 30 do 50 posto u potrošnji električne energije.

Fotonaponske elektrane instalirane su u okviru projekta Sunce nad Vukovarom ukupne vrijednosti 774.968 eura od čega bespovratna sredstva iznose 658.723 eura.

Solarni paneli za sopstvenu potrošnju ukupne snage 863 kW postavljeni su na javnim zgradama u vlasništvu Grada, i to na šest osnovnih škola, dva vrtića, zgradi gradske uprave, Gradskoj tržnici Vukovar, Sportskoj dvorani Danijela Rehaka u Borovu naselju i na Plivalištu Vukovar.

Projekat je započet maja 2022., a završava se, kako su navele gradske vlasti, za nekoliko dana, prenosi Balkan Green Energy News.

Finansiranje dobijeno iz evropskih fondova

Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika, rekao je da je riječ o uštedama od 30-50 posto ukupne električne energije na lokacijama na kojima su solarne elektrane postavljene. Osim toga, doprinosi se i i razvoju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, dodao je on.

Grad je također želio da se na ovaj način transformiše u ugljenično neutralan grad i da poboljšati energetsku efikasnost javnih zgrada.

Dražen Čulig, načelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo, naglasio je da će projektom Sunce nad Vukovarom javne zgrade u gradskom vlasništvu ostvariti velike uštede.

Procjenjuje se oko 90.000 evra mesečno, istakao je on.

Projekat su finansirali Island, Lihtenštajna i Norveške kroz Finansijski mehanizam Evropskog ekonomskog prostora 2014-2021. uz nacionalno sufinansiranje Hrvatske u okviru programa Energija i klimatske promjene.

Sprovode se pripreme da se geotermalna energija koristi za grijanje
U istom periodu Vukovar je sproveo i projekat Čista energija za Vukovar kojim je započet proces istraživanja geotermalnih potencijala.

Sušac je istakao da su znali da na području grada postoji taj potencijal, a to su sada i dokazali. Sada se priprema projektno-tehnička dokumentaciju koja je nužna za dalji razvoj projekta.

Cilj je spojiti gradsku toplanu na izvore geotermala kako bi dugoročno obezbijedili povoljnu toplotnu energiju, dodao je on.

Projekat Čista energija za Vukovar ukupne je vrijednosti 259.470 eura, od čega su bespovratna sredstva 217.330 eura. Finansijeri su isti, kao i kod instaliranja solarnih panela.