Energetika.ba
Solarna energija

Hrvatska: U Zagorju se osniva prva energetska zajednica

Autor: Energetika.ba
Hrvatska: U Zagorju se osniva prva energetska zajednica

Dobrovoljno vatrogasno društvo (DVD) u Špičkovini na krovu svoje zgrade instalirat će sunčanu elektranu maksimalne snage oko 64k Wp, koja će moći isporučivati energiju svim zainteresiranima koji se odluče postati suvlasnici elektrane, u prvom redu pripadnicima DVD-a koji žive na tom području.

Kako su priopćili u ponedjeljak iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), očekuje se da bi do kraja 2023. godine DVD Špičkovina mogao dobiti sunčanu elektranu na krovu i zabilježiti prva dijeljenja energije. Trenutno je u tijeku iskaz interesa članova i definiranje svih odnosa.

Grad Zabok, u čijem je sastavu Špičkovina, prepoznao je važnost tog projekta te će investiciju sufinancirati, time dodatno povećavajući njezinu isplativost za lokalnu zajednicu. Po riječima gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka, osnivanje te prve energetske zajednice u Hrvatskoj donijet će niz koristi i prednosti za grad i lokalnu zajednicu, pa i za samu državu.

'Konkretno za grad benefiti su smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima i smanjenje stakleničkih plinova. Uključivanjem građana i malih poduzeća u proizvodnju i distribuciju energije stvara nove poslovne mogućnosti, potiče zapošljavanje i potrošnju na lokalnoj razini. Korištenje vlastitih izvora obnovljive energije smanjit će ovisnost o uvoznoj energiji i smanjiti račune za energiju za građane i tvrtke u Zaboku. Time se poboljšava energetska sigurnost i stabilnost lokalne zajednice', naveo je Hanžek.

Kako navode iz REGEA-e, Zabok je jedan od tri grada koji priprema ovakav model dijeljenja energije. Slična priča očekuje se uskoro i u Karlovcu i Samoboru. Za ove pilot projekte zaslužen je tim iz Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i europski projekt kojeg provode pod nazivom SHAREs. 'Energetske zajednice sjajna su prilika za otvaranje energetskog tržišta građanima. Svi možemo ili bismo trebali moći biti i proizvođači i potrošači energije', istaknuo je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

(Energetika.ba / Hina)