Energetika.ba
Meyer Burger

Iz Njemačke odlazi posljednji veliki proizvođač solarnih modula

Autor: Energetika.ba
Iz Njemačke odlazi posljednji veliki proizvođač solarnih modula
Meyer Burger

Odluka da se zatvori solarni modul švicarske kompanije Meyer Burger je dugo bila na čekanju. U januaru, na njihove molbe da vlada obezbijedi subvencije do sredine februara nije odgovoreno.

Švicarska solarna kompanija Meyer Burger će zatvoriti svoju fabriku u Freiburgu, Njemačka, kako bi se fokusirala na svoje proizvodne lokacije u SAD-u, nakon godina bilježenja gubitaka, smanjujući ukupni kapacitet proizvodnje solarnih panela u EU za oko 10 odsto.

Nakon pada cijena akcija za 90 odsto uslijed kratkotrajnog oporavka u 2018. i godina objavljivanja gubitaka, švicarska kompanija od marta zatvara svoju fabriku u Njemačkoj, a akcionari kompanije krive za probleme konkurenciju iz Kine i nedostatak zaštitne mjere u Evropi.

"Nedostatak evropske zaštite od nelojalne konkurencije iz Kine ugrožava skoro četiri godine napornog rada izvanrednih zaposlenih u Evropi", navodi se u saopštenju odbora Sentisa, najvećeg akcionara kompanije, u petak (23. februara).

Meyer Burger, najveći proizvođač solarnih panela u Njemačkoj, zapošljava oko 500 radnika u svojoj fabrici za montažu solarnih modula u Freiburgu u Saksoniji. Kompanija je dio šireg klastera poznatog kao "Silicijumska Saksonija", što je dobar podsticaj za region koji ekonomski zaostaje.

Godine 2023. fabrika je proizvela module u vrednosti od 650 MV – oko pet odsto instaliranog kapaciteta u Njemačkoj – iako kompanija nije mogla da proda sve svoje proizvode. Evropa je 2023. godine instalirala 56 GV solarne energije, dok ukupni evropski proizvodni kapacitet iznosi 6 GV.

Odluka da se zatvori solarni modul je dugo bila na čekanju. U januaru, na molbe kompanije da vlada obezbijedi subvencije do sredine februara nije odgovoreno.

U Berlinu, politička diskusija o paketu za domaće proizvođače solarne energije – nazvanom "Solarni paket I" – je u zastoju zbog nedostatka dogovora unutar trostranačke vlade i malo je vjerovatno da će biti dogovorena prije kraja marta.

Švicarska kompanija se sada seli u SAD i prikuplja do 262 miliona eura za finansiranje novih proizvodnih lokacija u Coloradu i Arizoni. Očekuje da će dobiti 1,4 milijarde eura poreskih kredita od ogromnih američkih sredstava za podršku čistoj tehnici prema Zakonu o smanjenju inflacije.

"Pored toga, snažnije fokusiranje na naše poslovanje u SAD čini nas nezavisnim od političkih odluka u Evropi", rekao je izvršni direktor Gunter Erfurt.

Briselski proces

Alat EU-a za osiguravanje da kompanije poput Meyer Burger ostanu, Zakon o industriji sa neto-nultom emisijom (NZIA), usvojen je početkom februara, ali će njegova implementacija potrajati godinama.

To može dati industriji dugoročnu perspektivu omogućavajući joj da bude konkurentna po kriterijumima koji nisu cijena, gdje je kineske proizvođače teško pobijediti. Umjesto toga, NZIA će ovlastiti zemlje EU da prilagode 30 odsto kapaciteta domaćim proizvođačima.

S obzirom da se primjena ovog novog zakona EU neće desiti prije 2025. godine, kratkoročna perspektiva solarne industrije izgleda sve mračnija.

NZIA "ne negira potrebu za hitnom podrškom. Proizvođačima su preostale nedjelje preživljavanja, ova vanredna situacija zahtijeva hitnu akciju od strane EU i nacionalnih vlasti", saopštilo je industrijsko udruženje SolarPower Europe 6. februara.