Energetika.ba
Solarna energija

Katunska naselja dobijaju solarne sisteme zbog pružanja turističkih usluga

Autor: Energetika.ba
Katunska naselja dobijaju solarne sisteme zbog pružanja turističkih usluga

Javni poziv seoskim domaćinstvima katunskih naselja za dodjelu solarnih sistema u svrhu pružanja turističkih usluga prezentiran je ovih dana u Fojnici u okviru projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska unija.

Prezentaciju su za seoska domaćinstva katunskih naselja na lokacijama Prokoškog jezera, Vrtača, Golice, Gvožđanske staje i Otigošćanske staje organizirali Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Općina Fojnica.

Javni poziv objavljen je 1. septembra i trajat će do 15. septembra. Cilj je da se kroz ovu podršku unaprijedi kvalitet turističkih usluga u katunskim naseljima te ojačaju kapaciteti lokalnog ruralnog stanovništva (30 domaćinstava).

Javni poziv s prijavnim obrascem objavljen je na linkovima:

VIDEO

VIDEO

Ostale aktivnosti u tom projektu uključuju uspostavljanje ruralnih kampova u katunima, postavljanje odmorišta, signalizacije duž staze, kao i promotivne aktivnosti koje će osigurati da se potencijalni posjetioci, domaći i ino turisti informiraju o uslugama koje se nude na tom području.

Katuni predstavljaju značajan resurs za razvoj ruralnog turizma i turističkih proizvoda koji se baziraju na prezentaciji kulturno-historijskog naslijeđa. Imaju specifičnu, tradicionalnu arhitekturu, oslikavaju posebnost života u planinskim krajevima Bosne i Hercegovine i samim tim predstavljaju jedinstven doživljaj za posjetioce.

Nalaze se u najatraktivnijim zonama, u blizini planinarskih staza koje posljednjih godina posjećuje sve veći broj turista. Na taj način stočari koji borave u katunima imaju mogućnost da kroz pružanje određenih turističkih usluga, poput smještaja, degustacije hrane i prodaje tradicionalnih proizvoda, ostvare dodatne prihode za svoje porodice.

Međutim, mali je broj onih koji su se upuštanjem u tu vrstu biznisa odlučili na pružanje neke od turističkih usluga, tako da ovaj projekat ima za cilj da uspostavljanjem tematske staze promijeni postojeće stanje.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine" koji finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje između  BiH i Crne Gore i koji ima za cilj unapređenje turističke ponude u BiH kroz valorizaciju katuna.

Pored partnera iz BiH, projekat se u Crnoj Gori realizuje u partnerstvu s vodećim partnerom Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije. Vrijednost projekta iznosi 470.000 eura, od čega Evropska unija finansira 400.000 eura.

Očekivani završetak projekta je juni 2022. godine, saopćeno je iz Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA.

Energetika.ba