Energetika.ba
Solarna energija

Kina proizvodi naviše solarne energije na svijetu

Autor: Energetika.ba
Kina proizvodi naviše solarne energije na svijetu
Foto: Pexels

Iako Evropa želi da bude "najzelenija" na svijetu, Azija je kontinent gdje se proizvodi najviše solarne energije na svijetu.

Poredeći Kinu, EU i SAD, najmnogoljudnija zemlja svijeta je ubedljivo broj jedan kada su u pitanju kapaciteti solarne energije. Kina je u 2022. godini imala aktivnih solarnih panela od 393 gigavata (GW) kapaciteta. To je skoro duplo više od zemalja Evropske unije koje raspolažu sa 205,5, i skoro četiri puta više od SAD sa 113 GW.

Osim kapacitetima, Kina dominira i proizvodnjom komponenti za solarnu energiju i trenutno kontroliše oko 80% svjetskog lanca snabdijevanja solarnim panelima.

Iako Kina najviše razvija svoje solarne kapacitete, kada se pogledaju pojedinačno, zemlje EU su u prednosti kada je u pitanju proizvodnja po glavi stanovnika. Prema podacima za 2023. godinu Energetskog instituta Ember, Kina prozivodi po čovjeku 410 kwh.

Najsolarnija nacija je, uprkos tome što nema toliko sunčanih dana, Holandija sa 1.200 kilovat sati (kw/h) godišnje po čovjeku. Slijede dvije južnoevropske zemlje, Španija sa 949 kw/h i Grčka 908 kw/h. Njemačka je proteklih godina značajno povećala svoje kapacitete i sada po čovjeku se prozvodi 739 kw/h. Sjedinjene Američke Države su na 700 kw/h, a kada je u pitanju Južna Amerike, bez premca je Čile sa 848 kw/h.