Energetika.ba
Solarna energija

Kinezi žele u Zimbabveu graditi plutajuću solarnu elektranu od milijardu dolara

Autor: Energetika.ba
Kinezi žele u Zimbabveu graditi plutajuću solarnu elektranu od milijardu dolara

Kineska kompanija China Energy Engineering predložila je gradnju plutajućih fotonaponskih sustava snage tisuću megavata na akumulacijskom jezeru u Zimbabveu u vrijednosti od gotovo milijardu dolara, pokazali su objavljeni dokumenti.

Zimbabve trenutno domaćom proizvodnjom pokriva manje od polovine potražnje za električnom energijom od 1700 megavata zbog zastarjelih termoelektrana na ugljen i niske razine vode u akumulacijskom jezeru Kariba na rijeci Zambezi kapaciteta 1050 megavata.

Ne žele zauzimati velika zemljišta

Plutajući fotonaponski sustavi sve su atraktivnija opcija budući da investitori nastoje izbjeći zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljišta.

Prijedlog tvrtke China Energy, upućen državnoj tvrtki Zimbabwe Power Company i konzorciju industrijskih potrošača, predviđa postavljanje oko 1.8 milijuna solarnih panela po cijeni od 987 milijuna dolara, pokazuju dokumenti u koje je Reuters imao uvid.

"Opseg rada projekta uključuje projektiranje, nabavu, izgradnju i puštanje u pogon plutajuće solarne farme snage 1000 MW", navodi se u dokumentu.

Slične projekte radili u Tajlandu i Kini

China Energy nedavno je dovršio dva plutajuća fotonaponska sustava u Tajlandu i kineskoj provinciji Shandong, prema dokumentima.

Zimbabve je prošlog tjedna počeo proizvoditi struju u prvoj od dvije nove termoelektrane na ugljen, jačine 300 MW u Hwangeu, koje financira Kina, no dugoročno se planira opskrbljivati energijom iz obnovljivih izvora.

U prosincu je vlada predstavila poticaje koji bi do 2025. trebali na distribucijsku mrežu dovesti fotonaponske sustave kapaciteta 1100 megavata.

Energetika.ba / Hina