Energetika.ba
Državni ministar

Košarac: Konferencija 'Balkan Solar Samit' platforma za budućnost energetike

Autor: Energetika.ba
Košarac: Konferencija 'Balkan Solar Samit' platforma za budućnost energetike
Staša Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac učestvovaće 08. i 09. februara 2024. godine na konferenciji ''Balkan Solar Samit'' (Balkan Solar Sumit), koja će biti održana u Banskom dvoru u Banjaluci.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je generalni pokrovitelj ove konferencije, koja je posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine.

Ministar Košarac istakao je da će ''Balkan Solar Samit'' i ove godine biti centralni događaj za promociju i afirmaciju energetskih politika BiH i regiona, s fokusom na obnovljive izvore energije.

''Balkan Solar Samit je platforma za oblikovanje budućnosti energetike. O značaju ovog događaja govori i činjenica da će okupiti više od 50 eminentnih govornika i više od 500 učesnika iz cijelog svijeta, koji će razmijeniti mišljenja o temama važnim za perspektivu energetskog sektora i pravce djelovanja u budućnosti. Balkan Solar Samit fokusira se na teme koje mijenjaju tržište obnovljive energije'', poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da je energetski sektor prepoznat kao razvojna šansa za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, o čemu svjedoče i napori entitetskih institucija da, kroz svoju legislativu i strateške planove, prate nove trendove i unapređuju mogućnosti u ovoj oblasti.

''U vremenu globalnih izazova, klimatskih promjena i energetkse tranzicije, Balkan Solar Samit će biti prilika da razgovaramo o iskustvima i najnovijim dostignućima, kako bismo unaprijedili energetsku efikasnost, razvijali održiva energetska rješenja i promovisali zelene ekonomije, a sve u cilju održivog razvoja i ekonomskog napretka'', naglasio je ministar Košarac.

On je izrazio uvjerenje da će zaključci sa ovogodišnjeg ''Balkan Solar Samita'' biti jasan putokaz za dalje jačanje energetskog sektora u Republici Srpskoj, BiH i regionu, s naglaskom na obnovljive izvore energije.

''Posebno mi je zadovoljsto što je Republika Srpska prepoznata kao regionalni centar za diskusije o razvoju energetskog sektora, u prilog čemu najbolje govore organizacije stručnih konferencija poput 'Balkan Solar Samita' u Banjaluci i Samita energetike u Trebinju'', naveo je ministar Košarac.