Energetika.ba
Solarna energija

Ljubljanski aerodrom dobio solarnu elektranu

Autor: Energetika.ba
Ljubljanski aerodrom dobio solarnu elektranu

Ugradnjom solarnih panela na krov garažnog parkirališta ljubljanski aerodrom dobio je obnovljivi izvor energije koji će osiguravati 7 posto ukupnih potreba za strujom u zračnoj luci i pritom smanjiti emisije ugljičnog dioksida za 200 tona godišnje.

Ulaganje koje su prije pola godine dogovorili Fraport Slovenia, slovenska podružnica njemačke kompanije koja upravlja najvećom slovenskom zračnom lukom i tvrtka Resalta kao investitor, vrijedna je 350 tisuća eura.

"Suvremeni sustavi samoopskrbe solarnom energijom predstavljaju golemi potencijal održive transformacije", rekao je prilikom puštanja solarne elektrane u pogon Zmago Skobir, savjetnik uprave na aerodromu i prokurist tvrtke Fraport Slovenija.

"Zato je odluka da se ide u ovu investiciju bila jednostavna, ne samo s aspekta ekonomičnosti nego i u svrhu aktivnog smanjivanja emisija CO2", rekao je Skobir.

Fotovoltaična elektrarna nominalne snage 500 kilovata godišnje proizvodit će 530 megavatsati električne energije.

Elektranu čini 1347 modula koji pokrivaju oko 3000 četvornih metara, odnosno 40 posto krovne površine objekta u kojem su smještene garaže, prenosi Hina.

Energetika.ba