Energetika.ba
Energetska održivost

Luka Brčko: Na krovovima solarna elektrana od 11.000 kvadrata

Autor: Energetika.ba
Luka Brčko: Na krovovima solarna elektrana od 11.000 kvadrata
Ilustracija

Završna treća faza modernizacije Javnog poduzeća „Luka Brčko“, koja je imala za cilj izgradnju pruge i sanaciju pristupne ceste je pri kraju, a uskoro će biti u funkciji i nova lučka dizalica nosivosti 27 tona koja će služiti za brži i efikasniji pretovar roba.

Direktor Javnog poduzeća „Luka Brčko“ Perica Josić kazao je da je odobrena dozvola za privremeno puštanje u rad tih infrastrukturnih objekata.

- Ostalo je još samo izmještanje kolosijeka stare pruge u naselju „EŠ“ i u centru grada, ali prvo se mora izgraditi kolosijek za agroindustrijski kompleks, koji bi trebao uskoro započeti čim se riješe problemi oko imovinsko-pravne dokumentacije - dodao je Josić.

Naglasio je da to poduzeće ima odlične kapacitete zatvorenih skladišnih prostora gdje bi se na krovovima od 11.000 kvadrata trebala instalirati solarna elektrana snage jedan megavat te bi tim projektom brčanska Luka bila i energetski samoodrživa.

Josić je najvaio da će tokom sljedeće sedmice stići preostali dio lučke dizalice koji je prilikom olujnog nevremena bio znatno oštećen i vraćen dobavljaču na popravku, piše Fena.