Energetika.ba
vrijedan 194 miliona dolara

Mytilineos i Karatzis potpisali dugoročni ugovor o solarnoj energiji

Autor: Energetika.ba
Mytilineos i Karatzis potpisali dugoročni ugovor o solarnoj energiji
Foto: Ilustracija

Grčka kompanija Mytilineos, sa sjedištem u Larisi, i proizvođač Karatzis potpisali su dugoročni ugovor o otkupu električne energije (PPA) za energiju proizvedenu iz portfelja solarnih projekata ukupne snage 262 MW, od čega će Mytilineos moći otkupiti 80% proizvedene energije, što će unaprijediti njen zeleni energetski portfelj.

Ovaj portfelj sastoji se od 35 solarnih projekata, koji se svi nalaze u prefekturi Larisa, u Grčkoj.

Projekti, čiji ukupni budžet iznosi 180 miliona eura (194 miliona dolara), u potpunosti su razvijeni od strane Karatzisa kao strateške investicije, pri čemu je izgradnja dodijeljena Mytilineos M Renewables podsegmentu, prenosi Power Engineering International.

Očekuje se da će sve solarne farme početi s radom u trećem kvartalu 2024. godine. Također, očekuje se da će godišnje proizvoditi 380 GWh električne energije, što odgovara potrošnji 97.000 domaćinstava u Grčkoj, i smanjiti emisiju oko 162.000 tona CO2 godišnje.

Mytilineos traži prilike za osiguranje zelenih PPA-ova, s ciljem smanjenja troškova energije za vlastite resurse, kao i za resurse svojih poslovnih partnera. Ova transakcija dalje provodi strategiju kompanije da kombinuje obnovljene PPA-ove ili s trećim stranama ili sa sopstvenim resursima.

Grupa Karatzis djeluje u sektoru proizvodnje električne energije od 2010. godine s izgradnjom fotonaponskih parkova u Kateriniju, Larisi, Viotiji i Heraklionu, te s kontinuiranim investicijama u obnovljive izvore energije.

Ovo je drugi PPA koji je Mytilineos potpisao ove godine u Grčkoj, nakon sporazuma s EDP Renewables u februaru 2023.