Energetika.ba
Solarna energija

Na centralnom groblju u Beču bit će izgrađena solarna elektrana

Autor: Energetika.ba
Na centralnom groblju u Beču bit će izgrađena solarna elektrana

Na centralnom groblju u Beču bit će izgrađena solarna elektrana čije će panele moći kupiti građani, saopćila je gradska vlast.

Nova solarna elektrana preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie sa 1,4 megavata snage bit će, kako je navedeno, treća po veličini. Najavljeno je da s radom počinje na proljeće te da će proizvodit struju za skoro 570 domaćinstava.

U austrijskoj prijestolnici svi mogu učestvovati u finansiranju solarnih sistema. Već 10 godina postoje takozvane "građanske solarne elektrane" za koje građani mogu kupiti solarne pakete od Grada Beča te ih tako sufinansirati.

Ovaj oblik građanskog učešća u finansiranju solarnih postrojenja je stekao, kako je istaknuto, veliku popularnost među stanovništvom. Sufinansiranje prve "građanske elektrane" za 200 stanova je "planulo" za 26 sati. Tada su građani mogli da kupe jedan ili više panela po minimalnoj cijeni od 475 eura uz kompenzaciju troškova od 3,1 posto.

(Foto: Wien Energie)
(Foto: Wien Energie)

Gradske vlasti su tada objasnile da ovakvim modelom finansiranja i oni građani koji nemaju mogućnost postavljanja panela mogu aktivno učestvovati u širenju obnovljivih energija. Solarne panele na 28 lokacija do sada je finansiralo 10.000 građana s oko 38 miliona eura.

Ovi paneli isporučuju snagu od 20,5 megavati struje, čime se 8.400 domaćinstava snabdijeva sunčevom energijom. Godišnje se na ovaj način štedilo 12.000 tona ugljendioksida, što predstavlja značajan doprinos zaštiti klime, saopćili su iz Grada Beča.

Energetika.ba