Energetika.ba
Hrvatska

Na Centralnom groblju u Osijeku izgrađena solarna elektrana

Autor: Energetika.ba
Na Centralnom groblju u Osijeku izgrađena solarna elektrana
Foto: Ilustracija

Završena je izgradnja solarne elektrane na krovu zgrade osječkog Centralnog groblja, vrijedne 102.000 eura, koja će omogućiti značajne energetske uštede tako da će Osijek nastaviti s takvim projekatima, izvijestili su čelnici Grada Osijeka i poduzeća Ukop, a prenosi Hina.

Direktor Ukopa Vedran Novokmet izjavio je novinarima kako će energija dobijena iz sunčane elektrane pokrivati njihovih 70 posto potreba, a osim podizanja energetske učinkovitosti omogućit će dodatne uštede od 18.000 eura godišnje jer se na lokaciji Centralnog groblja nalaze najveći potrošači struje u toj firmi.

"Povrat investicije, s obzirom na planirane godišnje uštede i uložena sredstva, očekuje se za tri godine i četiri mjeseca. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt sa 40 posto iznosa, a ostatak su vlastita sredstva", pojasnio je Novokmet.

Gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je Osijek dvije godine zaredom dobio nagradu "Eco-city", čemu su uveliko doprinijele solarne elektrane u vlasništvu grada ili gradskih trgovačkih društava.

"Na području Osijeka u vlasništvu imamo 18 elektrana, koje pokrivaju oko 70 posto potreba institucija na kojima su postavljene, kao što su Kulturni centar, streljana 'Pampas', tvrtka Vodovod, sportske dvorane 'Zrinjevac' i 'Jug 2' te nekoliko osnovnih škola", kaže Radić.

Grad Osijek planira nova ulaganja u takve projekte pa se sunčana elektrana planira postaviti na Dječje kazalište Branka Mihaljevića, a pripremljena je projektna dokumentacija za devet solarnih elektrana na osnovnim školama.