Energetika.ba
Solarna energija

Nadija Borovina i Ema Čaluk pobjednice konkursa za dizajn solarnog stabla

Autor: Energetika.ba
Nadija Borovina i Ema Čaluk pobjednice konkursa za dizajn solarnog stabla

Idejno rješenje Nadije Borovine i Eme Čaluk izabrano je kao najbolji dizajna novog solarnog stabla u okviru projekta "Modern Renewables – Brighter Future", projekta čiji su inicijatori Institute of Electrical and Electronics Engineers Bosne i Hercegovine (IEEE) uz suradnju Općine Stari Grad Sarajevo.

Svi učesnici konkursa koji je ranije raspisan, danas su na finalnom događaju u Memorijalnom centru Kovači stručnoj komisiji i publici prezentovali ideje i potencijalne realizacije rješenja.

- Komisija je imala veoma težak zadatak da odabere najbolje rješenje. Pored bodova koje je komisija dodjeljivala, jedan dio bodova su nosili i glasovi publike. Konkurencija je bila velika, a studenti su bili na visini zadatka - kazala je Feni glasnogovornica tim projekta MRBF Sanela Mešić.

Istakla je da je pobjednički dizajn moderan te da prihvata sve uslove i kriterije koje je projektni tim definisao.

- Osim toga, predstavlja simbol i budućnost u kombinaciji s olimpijskom prošlošću grada Sarajeva - naglasila je.

Projekt "Modern Renewables-Brighter Future" je prvi projekt tog tipa koji okuplja studente sa različitih fakulteta i usmjerenja i u fokus stavlja njihov zajednički rad.

- Naredni koraci su izrada tehničke dokumentacije pobjedničkog rješenja i svakako dalja realizacija izgradnje solarnog stabla - istakla je Mešić.

Energetika.ba / FENA