Energetika.ba
E.ON

Najproduktivniji su fotonaponski sistemi u južnoj Njemačkoj

Autor: Energetika.ba
Najproduktivniji su fotonaponski sistemi u južnoj Njemačkoj
Agencije

Čak i u manje osunčanim regijama fotonaponski sistemi proizvode mnogo više električne energije nego što je matematički potrebno za potrebe prosječnog domaćinstva.

Njemačka energetska kompanija E.ON javlja kako su među saveznim pokrajinama u 2023. godini najproduktivniji bili fotonaponski sistemi smješteni u južnoj Njemačkoj u 2023. godini.

Naime, prosječni krovni fotonaponski sistem proizveo je više električne energije u južnim pokrajinama Bavarskoj, Baden-Württembergu i Saarskoj nego u drugim saveznim državama, objavio je E.ON u Münchenu.

Bavarska je na prvom mjestu s prosječno proizvedenih 8.493 kW h električne iz Sunčeve energije. Zatim, slijede Baden-Württemberg (8.235 kW h) i Saarska (8.230 kW h).

Najmanji prinos iz prosječnog sistema, pak bio je u Hamburgu s prosjekom od 7.347 kW h. Potom, slijede Sjeverna Rajna-Vestfalija (7.401 kW h) i Brandenburg (7.662 kW h), javlja njemačka novinska agencija DPA.

Informacijski sistem

Prema podacima E.ON-a, prosječna potrošnja električne energije četveročlane porodice iznosi oko 2500 kW h godišnje. To znači da čak i u manje osunčanim regijama, fotonaponski sistemi proizvode mnogo više električne energije nego što je matematički potrebno za potrebe prosječnog domaćinstva.

Izračuni su se temeljili na podacima Njemačke meteorološke službe o trajanju Sunčevog sjaja prošle godine. Stručnjaci kompanije zatim su te vrijednosti zračenja pretvorili u vrijednosti prinosa električne energije s pomoću fotonaponskog informacijskog sistema PVGIS koji podržava Evropska unija.

Na koncu, valja istaknuti kako nisu svi dijelovi sjeverne Njemačke ostvarili loše rezultate u 2023. godini. Jer, sjeveroistočna savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadno Pomorje zauzela je četvrto mjesto.