Energetika.ba
Solarna energija

Niče najveća solarna elektrana na svijetu

Autor: Energetika.ba
Niče najveća solarna elektrana na svijetu

Vižen Fond japanske SoftBank Grupe investiraće u pravljenje najvećeg svjetskog projekta solarne energije u Saudijskoj Arabiji, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 200 milijardi dolara, najavio je glavni izvršni direktor SoftBanke, Masajoši Son.

"Očekuje se da će solarna elektrana do 2030. godine proizvoditi do 200 gigavata (GW) električne energije", rekao je Son novinarima u Njujorku, prenosi agencija Rojters.

To će podići ukupne globalno instalisane solarne kapacitete na oko 400 GW, naspram ukupnih kapaciteta nuklearnih elektrana u svijetu koji su na kraju 2016. godine iznosili oko 390 GW.

Investiranjem u solarnu energiju, Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, moći će da smanji količinu sirove nafte koju trenutno koristi za proizvodnju struje i da poveća isporuke "crnog zlata" u inostranstvo.

Ovaj potez, kako ocjenjuje Rojters, ilustruje posvećenost princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, transformaciji postojećeg ekonomskog stanja u zemlji.

Son je rekao da će početna faza projekta, u kojoj se predviđa izgradnja 7,2 GW solarnih kapaciteta, koštati pet milijardi dolara, od čega će jedna milijarda dolara doći od Vižen Fonda SoftBanke, a ostatak od projektnog finansiranja.

Saudijski plan reformi "Vižen 2030", koji ima za cilj smanjenje ekonomske zavisnosti zemlje od nafte, odlično se uklopio u dugoročnu viziju inovacija Fonda SoftBanke, dodao je on.

"Ove dvije vizije su se udružile kako bi stvorile čistu, održivu, jeftinu i korisnu obnovljivu energiju. Kraljevina ima dosta sunca, mnogo raspoložive zemlje i sjajne inženjere...", naveo je Son.

Uprkos tome što je jedna od najsunčanijih zemalja svijeta, Saudijska Arabija najveći dio struje proizvodi iz elektrana na naftu.

Ukupni saudijski instalisani energetski kapaciteti trenutno iznose oko 60 GW. Dodatnih 200 GW će rezultirati ogromnim viškom kapaciteta, koji će moći da se izvozi u susjedne zemlje ili da se koristi u industriji.

Prema industrijskim procjenama, u Saudijskoj Arabiji se spali između 300.000 do 800.000 barela nafte dnevno za proizvodnju struje. Izvoz te nafte mogao bi da poveća saudijske godišnje prihode od nafte za iznos između sedam milijardi i 20 milijardi dolara, po sadašnjoj cijeni nafte "brent" od skoro 70 dolara za barel, koja se uzima kao svjetska tržišna referenca, navodi Rojters.

Energetika.ba