Energetika.ba
Solarna energija

Ništa od solarne elektrane: Tražili koncesiju, a nisu obezbijedili novac

Autor: Energetika.ba
Ništa od solarne elektrane: Tražili koncesiju, a nisu obezbijedili novac

Od skore gradnje solarne elektrane u Ljubinju, vrijedne 150 miliona maraka, a koja bi donijela privredni preporod ovoj hercegovačkoj opštini, bar zasad neće biti ništa.

Naime, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS poništilo je odluku o dodjeli koncesije za njenu izgradnju i korištenje jer se na javni poziv objavljen ljetos niko nije javio.

To je interesantno s obzirom na to da su dvije kompanije od početka najavljivale kako će se boriti da dobiju ovu koncesiju, koja je dodjeljivana na period od pedeset godina.

Jedna od njih je i “IFS Solar”, na čiju inicijativu je raspisan poziv za dodjelu koncesije, a koja na kraju nije konkurisala.

Kako nezvanično saznajemo, na poziv se nisu javili jer nisu imali zatvorenu finansijsku konstrukciju za ovaj projekat.

“Nisu mogli da obezbijede novac, a rok za prijavu je istekao”, kazao nam je izvor dobro upućen u ovaj slučaj. Ipak, kako dodaje, oni nisu u potpunosti odustali jer i dalje traže sredstva, te će se ponovo javiti čim do njih dođu.

Sa druge strane, u resornom ministarstvu kažu kako nije izvjesno da li će i kada biti raspisan novi javni poziv.

“U skladu sa Zakonom o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, električna energija proizvedena u solarnim elektranama veće instalisane snage od jednog MW mora se prodavati na tržištu, što je teško obezbijediti. Pretpostavljamo da je to bio i razlog zbog čega nije dostavljena nijedna ponuda, odnosno zainteresovane kompanije nisu mogle obezbijediti predugovor o otkupu električne energije kako je bilo definisano tenderskom dokumentacijom”, odgovaraju iz Ministarstva.

“IFS Solar” Ljubinje u većinskom je vlasništvu turske kompanije “Capital Group”, a koja je još 2016. godine najavila ulaganja u solarne elektrane vrijedne stotinama miliona evra u cijeloj BiH.

Iako smo više puta pokušali da dođemo do njenih predstavnika, to nam nije pošlo za rukom.

Vlasnici su i osnivači firme “ITM Controls” Sarajevo, “IFS Solar” Sarajevo, “Smart Energo Sistemi” Pale i “Energoinvest TAT-IFS”.

Darko Krunić, načelnik Ljubinja, nam je u kratkom razgovoru kazao kako i sam pokušava da dođe do bilo kakvih korisnih informacija u vezi s izgradnjom ovog objekta, ali da u tome ne uspijeva.

Kada je elektrana u pitanju, njena procijenjena instalisana snaga je trebalo da bude 65 megavata, a godišnja proizvodnje 104 gigavat-časa.

U planu je bilo da se gradi na lokalitetu Ljubinjsko brdo, koje je udaljeno oko dva kilometra od centra Ljubinja prema opštini Stolac, sa lijeve i desne strane magistralnog puta.

Od ponuđača je tražino da uz ponudu dostave i studiju opravdanosti dodjele koncesije s elementima procjene zaštite životne sredine.

Energetika.ba / NN