Energetika.ba
Solarna energija

Nova pravila oko gradnje solarnih elektrana prijete smanjivanjem interesa investitora

Autor: Energetika.ba
Nova pravila oko gradnje solarnih elektrana prijete smanjivanjem interesa investitora

Interes investitora za solarnim elektranama je ogroman, no određeni dio njih razmišlja o odustajanju od investicija zbog, kaže Amir Šečibović (SDA), ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova KSB-a, novog pravilnika Elektroprivrede.

"Interes za solarne elektrane je jako veliki, vidimo to po broju zahtjeva i po potezima koje je uradila Elektroprivreda BiH, koja je u proteklom razdoblju napravila izmjene pravilnika, po općinama je napravila ograničenja, koliko se može graditi i koliko se može priključiti preko već postojeće infrastrukture elektromreže. Svi novi investitori ako budu zainteresirani morat će graditi nove vodove", izjavio je Šečibović.

Dodao je kako je Elektroprivreda prepoznala veliki interes za solarne elektrane te povukla poteze kako bi sačuvala sustav.

"Veliki je broj zahtjeva za izdavanjem dozvola, koncesija. Novim pravilnikom Elektroprivrede, nekad je investitor plaćao 50 a oni 50 posto, to se izmijenilo i sada sve pada na teret investitora. To sigurno neće biti dobro za zelenu energiju koja nam je potrebna, to investiciju znatno uvećava. Razdoblje kreditiranja se produžava i to je ono što nije dobro i razumno i očekujemo da će u narednom razdoblju Elektroprivreda sagledati sve detalje i povući prave poteze kako bi obnovljivi izvori energije dobili vjetar u leđa i da možemo pratiti sve strategije i što nam je potrebno za ulazak u EU", dodatno je pojasnio Šečibović.

(Energetika.ba / FENA)