Energetika.ba
izvođač njemačka firma

Odobren početak gradnje solarne elektrane na Sokocu

Autor: Energetika.ba
Odobren početak gradnje solarne elektrane na Sokocu
Foto: Ilustracija

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Vlade RS izdalo je lokacijske uslove za izgradnju solarne elektrane "Sokolac 100 MW" na području opštine Sokolac, saopšteno je iz kabineta načelnika Opštine Sokolac.

Ministarstvo urbanizma je, kako se navodi na internet stranici opštine, nakon provjere svih dostavljenih dokumenata, odobrenih saglasnosti (18 ugovora, mišljenja, saglasnosti, idejnog rješenja, planskih dokumenata, analiza i dr.) od institucija i ministarstava RS odobrilo investitoru da krene u projektovanje i izgradnju.

- U ime građana Sokoca upućujem veliku zahvalnost Predsjedniku, Vladi RS, vladinim komisijama, institutima, agencijama, Pravobranilaštvu RS, ministru Staši Košarcu, NOS-u i Elektroprenosu BiH što su podržali i profesionalno se odnosili prema ovom kapitalnom projektu za Sokolac, Istočno Sarajevo, RS i BiH. Hvala svima koji su doprinijeli da se realizuje ova ideja - rekao je načelnik Bjelica.

Investitor Solarne elektrane na Sokocu – Sokolac 100 MW je kompanija Ener State. Firma je registrovana u Gracu, sa centralom Profine-Group u Njemačkoj, a formirala je preduzeće Ener State na Sokoc, prenosi Indikator ba.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je u januaru ove godine. Vrijednost investicije procjenjuje se na 120 miliona eura.

Solarna elektrana gradit će se na lokaciji Bjelosavljevići–Kula, a kako je najavljivano, trebalo da bude izgrađena za godinu i po.

U opštinski budžet donosit će prihod od 600.000 do 700.000 KM na ime koncesije od proizvedene električne energije.