Energetika.ba
Hrvatska

Opatijskim porodičnim kućama do 3.500 eura za obnovljive izvore

Autor: Energetika.ba
Opatijskim porodičnim kućama do 3.500 eura za obnovljive izvore
Foto: Arhiv

Opatija je raspisala dva javna poziva kojima želi povećati korištenje obnovljivih izvora.

Opatija je ove sedmice raspisala dva javna poziva za sufinansiranje obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama.

Javni poziv za sufinansiranje ugradnje sistema za korištenje obnovljivih izvora u postojećim porodičnim kućama na području Opatije u 2023. odnosi se na subjekte koji još nisu ugradili takve sisteme.

U sklopu toga poziva, bespovratna finanscijska sredstva bit će dodijeljena za sufinansiranje ugradnje kotlova na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove na drva; dizalica topline; solarnih toplinskih sistema te fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu.

"Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora te ušteda u potrošnji električne energije po kućanstvu na području grada Opatije. Iznos bespovratnih finansijskih sredstava koji podnositelji zahtjeva – korisnici mogu ostvariti je do 40 posto vrijednosti iznosa troška ugradnje gore navedenih sistema, s PDV-om, a najviše do 3.500 eura po korisniku", objavljeno je na stranicama Grada Opatije.

Ranije ugrađeni sistemi

Nadalje, u sklopu Javnog poziva za sufinansiranje ranije ugrađenih sistema za korištenje obnovljivih izvora u postojećim porodičnim kućama na području tog grada u 2023., a koji su ugrađeni u posljednjih 36 mjeseci od dana raspisa javnog poziva, bespovratna sredstva se dodjeljuju za kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitički kotao na drva; dizalice topline; solarne toplotne sisteme i fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, u samostalnom (off-grid) ili mrežnom radu.

Iznos bespovratnih finansijskih sredstava koji podnositelji zahtjeva – korisnici mogu ostvariti je također do 40 posto vrijednosti iznosa troška ugradnje navedenih sistema, a najviše do dvije hiljade eura po korisniku.

Rok za prijavu na konkurs je 60 dana od objave javnog poziva. Nakon toga slijedi ocjena zaprimljenih prijava.