Energetika.ba
Solarna energija

Ovce postale promotori solarne energije u Beču

Autor: Energetika.ba
Ovce postale promotori solarne energije u Beču

Na području jedne od najvećih solarnih elektrana u glavnom gradu Austrije živi 150 ovaca koje tokom toplijih mjeseci brinu o okolišu na klimatski prihvatljiv način.

Nedavno su preuzele novi zadatak i postale promotori održive solarne energije. Energetsko preduzeće "Wien Energie" je došlo na ideju da od vune ovih ovaca proizvede 200 pari čarapa.

Solarni paneli u krugu postrojenja u bečkom okrugu Donaustadt su blago podignuti, što omogućava "solarnim ovcama", kako ih zovu u Beču, bolji pristup prilikom "košenja", dok im istovremeno pružaju hlad na ljetnim vrućinama i zaklon tokom kišnih dana.

Čarape proizvedene od vune ovaca (Foto: Wien Energie/Michael Horak)

Čarape proizvedene od vune ovaca (Foto: Wien Energie/Michael Horak)Između pojedinih redova panela moguć je uzgoj žitarica i povrća te obrada zemljišta poljoprivrednim mašinama.

Bečko postrojenje ima oko 25.000 solarnih modula. Godišnje proizvede oko dvanaest gigavat-sati energije, a nastalom energijom može snabdjeti gotovo 5.000 bečkih domaćinstava.

Stado crno-smeđih i bijelih planinskih ovaca zelene površine održava od aprila do oktobra, što je u odnosu na kosilice ekološki prihvatljivije te doprinosi povećanju bioraznolikosti.

Kompanija "Wien Energie" je željela na kreativan način istaći važnost izvora obnovljive energije pa su u saradnji sa regionalnim proizvođačima proizveli 200 pari ručno rađenih čarapa koje su takoreći nusproizvod solarne energije. Sve čarape imaju QR kod.

Vlasnici ovih čarapa će, osim što će ugrijati svoja stopala, moći u udobnosti vlastitog doma uživati i u zabavnom i edukativnom video sadržaju o životinjama.

Energetika.ba