Energetika.ba
Solarna energija

Početkom godine prijave za praktičnu obuku za montere i instalatere solarnih panela

Autor: Energetika.ba
Početkom godine prijave za praktičnu obuku za montere i instalatere solarnih panela
Foto: Arhiv

Početkom godine počinju prijave za praktične obuke montera i instalatera solarnih panela na temelju ugovora koji su nedavno zaključili Ustanova za stručno obrazovanje odraslih WMTA i preduzeće EXAKT d.o.o. Sarajevo.

Direktori WMTA i EXAKT-a, Zoran Vuković i Mirsad Madeško, potpisali su ugovor o poslovno tehničkoj saradnji za razvoj i unapredjenje praktičnog/stručnog obrazovanja deficitarnih kadrova iz proizvodnog i energetskog sektora, a naročito energetske efikasnosti (EE) i sektora solarne energije sa fokusom osposobljavanja montera i instalatera solarnih panela za područje šire regije Kantona Sarajevo.

WMTA je, pod svojim registrovanim brendom ‘’Solar Academy’’, nastavio sa širenjem dugogodišnjih dobrih praksi praktičnog obrazovanja iz regije i EU koja imaju za cilj konstantan napredak i povećanje nivoa kvaliteta i kapaciteta praktičnih obuka, odnosno osposobljavanja nezaposlenih, specijalizaciju postojećih radnika te praksu za učenike i studente i to za potrebe domaćih preduzeća i ostalih zainteresovanih strana naročito iz sektora solarne energije.

Ugovorom su otvorene mogućnosti praktičnog dijela osposobljavanja kadrova za montere i instalatere solarnih panela, te projektante solarnih elektrana u Kantonu Sarajevo gdje preduzeće Exakt d.o.o. Sarajevo ima svoje proizvodne i projektantske pogone, te stručni kadar.

Početkom 2024. godine u preduzeću Exakt počinje izrada prvog zvaničnog poligona za osposobljavanje i praktičnu obuku (na zemlji i na krovu) montera i instalatera solarnih panela za potrebe šire Sarajevske regije.

WMTA je proces uspostavljanja obuka "Solar Academy" u BiH za montere i instalatere solarnih panela započela prije tri godine okupljanjem stručnjaka iz tih oblasti kada su izrađeni prvi nastavni planovi i programi po Dacum metodologiji.

U sarajevskoj regiji WMTA inicijativa ozvaničena je potpisivanjem ugovora o poslovno tehničkoj saradnji prije više od godinu dana sa višegodišnjim partnerom Drvni klaster “Namještaj drvo” - Sarajevo’’ koga predstavlja Dinko Mujkić i koji je prvi podržao tu inicijativu za Kanton Sarajevo.

Ustanova WMTA ima još niz potpisanih ugovora sa ostalim partnerima u sarajevskoj regiji kao i sa pojedinim stručnjacima koji su na različite načine uključeni u saradnju sa Ustanovom WMTA. Brojni partneri prepoznali su kvalitet Ustanove WMTA, te podržali inicijativu o razvoju, unapređenju, privatnoj, poslovnoj i akademskoj stručnoj saradnji, kao i u sektoru obrazovanja i unapređenja cijelokupnog ekosistema kvalitetnog praktičnog obrazovanja odraslih, studenata i učenika te deficitarnih zanimanja za domaća proizvodna preduzeća (drvna, metalska i povezane industrije), a naročito sektora solarne energije.

- Umrežavanje i otvorenost za unapređenje i saradnju sa drugim zainteresovanih stranama otvara mnoge mogućnosti za povećanje domaće proizvodnje, investicija i zapošljavanja u KS i cijeloj Bosni i Hercegovini – istakli su potpisnici ugovora.

Prijave za praktične obuke montera i instalatera solarnih panela počinju početkom godine, a zainteresovani mogu da se jave i dobiju više informacija putem maila info@wmta-edu.com.