Energetika.ba
podaci embera

Poljska i Mađarska najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije u Evropi

Autor: Energetika.ba
Poljska i Mađarska najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije u Evropi
Foto: Ilustracija

Proizvodnja električne energije iz solarnih farmi raste brže u srednjoistočnoj Evropi nego u drugim dijelovima Evrope, uvelike premašujući stope rasta zabilježene u bogatijim i sunčanijim regijama.

Tokom prvih sedam mjeseci 2024. solarna proizvodnja pet najvećih proizvođača te energije u srednjoistočnoj Evropi – Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj – porasla je za 55 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Embera. To je dvostruko više od evropske stope rasta u cjelini i znatno premašuje tempo koji je u istom razdoblju ostvarilo pet najvećih solarnih proizvođača u zapadnoj, južnoj i sjevernoj Evropi.

Poljska i Mađarska daleko su najvažniji pokretači rasta proizvodnje solarne energije na području centralne i istočne Evrope. U prvih sedam mjeseci ove godine proizvodnja električne energije od sunca u Poljskoj je iznosila 11,3 teravat sati (TWh), a 5,8 TWh u Mađarskoj.

Ta je proizvodnja za 33,3 posto, odnosno za 47,7 posto bila viša u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To su neke od najvećih stopa rasta u cijeloj Evropi. U apsolutnom smislu proizvodnje, te su proizvodne brojke također visoko rangirane među evropskim konkurentima.

Pet najvećih proizvođača solarne energije u regiji srednjoistočne Evrope povećalo je do sada u ovoj godini proizvodnju za samo 10 posto manje u odnosu na pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj Evropi – Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Švicarskoj, prenose Financije hr.

Sposobnost država u srednjoistočnoj Evropi da se natječu s bogatijim gospodarstvima u zapadnoj Evropi u rastu proizvodnje solarne energije pokazuje i koliko su solarne instalacije postale pristupačne u odnosu na druge oblike proizvodnje električne energije. Brz rast solarne proizvodnje u tom dijelu Evrope također odražava političku podršku čistoj energiji.

Poljska i Mađarska ciljaju na nultu neto emisiju ugljika u proizvodnji električne energije do sredine stoljeća i planiraju veliko daljnje širenje proizvodnje čiste energije, prenosi Hina. U apsolutnom smislu proizvodnje, pet najvećih proizvođača solarne energije u srednjoistočnoj Evropi još uvijek zauzima treće mjesto u Evropi iza pet najvećih proizvođača solarne energije u zapadnoj i južnoj Evropi.

Kroz prvih sedam mjeseci 2024. najveći su zapadnoevropski proizvođači solarne energije proizveli 83,53 TWh električne energije, dok je pet najvećih proizvođača solarne energije u južnoj Evropi – Grčka, Italija, Portugal, Španjolska i Turska – proizvelo 76,12 TWh, pokazuju podaci Embera. Proizvodnja 25,2 TWh solarne električne energije pet najvećih proizvođača u srednjoj Evropi izgleda relativno malo.

Tokom posljednje tri godine regija srednjoistočne Evrope je solarnu proizvodnju godišnje povećavala po otprilike 49 posto, više nego dvostruko u odnosu na godišnju stopu rasta od 19 posto za Evropu u cjelini, te stopu povećanja od 16 posto u zapadnoj Evropi ili 21 posto u južnoj Evropi. Kad bi se takve stope rasta zadržale do kraja ove decenije, ukupna bi proizvodnja pet najvećih proizvođača solarne energije u srednjoistočnoj Evropi nadmašila proizvodnju zemalja u zapadnoj Evropi u 2029. a onih u južnoj Evropi u 2030.

Kada je riječ o svjetskoj solarnoj tranziciji, Kina zauzima prvo mjesto. Instalirala je 57 posto svjetske solarne energije u 2023., što je ekvivalentno razinama instaliranim na globalnoj razini u 2022. godini, pokazuje Godišnji pregled globalnog tržišta za solarnu energiju firme SolarPower Europe 2024.-2028.