Energetika.ba
Pokazuje izvještaj

Potrebna podrška vlade za uspjeh američkih solarnih fabrika

Autor: Energetika.ba
Potrebna podrška vlade za uspjeh američkih solarnih fabrika
Foto: Arhiv

Napori SAD-a da izgrade domaći lanac snabdijevanja komponentama za solarnu energiju su zaustavljeni i zahtijevaju hitnu akciju vlade kako bi podržali fabrike potrebne za takmičenje s Kinom, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu.

Analiza koju je sprovela Guidehouse Insights, naručena od Koalicije proizvođača solarnih energija za Ameriku, kaže da postojeće federalne subvencije i trgovinske politike nisu dovoljne da pomognu američkim proizvođačima da uspiju pred globalnim viškom opreme za solarnu energiju.

Mnogi u američkoj solaronoj industriji brinu da bi desetine fabrika najavljenih od usvajanja predsjednikovog zakona o klimatskim promjenama Joea Bidena 2022. mogle biti neisplative jer su cijene globalnih panela pale zbog talasa nove azijske proizvodne kapacitete.

"Najvažnija stvar koju tražimo je osjećaj hitnosti i obnovljena posvećenost postizanju ovog cilja", rekao je izvršni direktor Koalicije SEMA Mike Carr u intervjuu. "Nema osnovnog razloga zašto ne bismo mogli imati ovu industriju ovdje, ali to zahtijeva određeni nivo posvećenosti i spremnost da se nastavi pritisak i reaguje na promjenjive okolnosti."

Iako je Zakon o smanjenju inflacije (IRA) oslobodio milijarde dolara subvencija za čistu energiju, izvještaj preporučuje koordiniraniju federalnu podršku domaćim solarnim fabrikama.

Preporuke uključuju strože standarde za projektne developere kako bi se kvalificirali za 10% bonus porezne olakšice za korištenje američkih komponenti. Trenutno, projekti mogu koristiti olakšicu čak i ako su ćelije montirane u njihove panele napravljene od kineskih materijala. To znači da kompanije nemaju nikakvu motivaciju za izgradnju domaćih izvora materijala, uključujući silicijske ploče i polikristalni silicij za solarne panele, ostavljajući industriju ovisnom o proizvodima iz inostranstva.

Izvještaj također poziva administraciju Joea Bidena da pojača sprovođenje carina na panele uvožene iz jugoistočne Azije. Biden je suspendovao te tarife prije gotovo dvije godine, dok su se projektiranje žalili da bi povećale troškove i oštetile rast ključne tehnologije za čistu energiju.

"Carine moraju biti efikasno sprovedene i zapravo prikupljene ako žele funkcionisati", navodi se u izvještaju.

Na kraju, izvještaj preporučuje strože sprovođenje američkog zakona koji zabranjuje robu proizvedenu radom prisiljenih radnika i kaže da bi vlada trebala zahtijevati da federalni solarni projekti koriste samo panele napravljene s američkim komponentama, prenosi Reuters.