Energetika.ba
Solarna energija

Prijedlog za suspenziju plaćanja naknade za obnovljive izvore energije

Autor: Energetika.ba
Prijedlog za suspenziju plaćanja naknade za obnovljive izvore energije

Centar za životnu sredinu predlaže hitnu suspenziju obaveze građana na plaćanje naknade za obnovljive izvore energije putem mjesečnih računa za električnu energiju, s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu koronavirusom koja bi prema predviđanjima mogla ostaviti ekonomske posljedice.

- Od nadležnih u BiH zahtijevamo zvaničan stav po ovom pitanju, te ujedno pozivamo na solidarnost, naročito svih privatnih investitora i proizvođača - ističu iz Centra za životnu sredinu u saopćenju.

Navode da bi, u cilju monitoringa opravdanosti postojeće podsticajne politike, naročito kada su u pitanju investitori u male hidroelektrane, korisna mjera bila praćenje bilansa ovih proizvođača prije i poslije obustave isplata povlaštenih cijena za električnu energiju.

- Vjerujući da je pravedna energetska tranzicija samo ona koja je i solidarna prema građanima kao krajnjim kupcima, ali i unutar samog sektora, svjesni smo da bi mjere suspenzije subvencionisanja dijelom bile i na uštrb održivijih vidova iskorištavanja obnovljivih izvora energije, kao što su solarne i vjetro elektrane - ističu iz Centra.

Energetika.ba / FENA