Energetika.ba
održiva energetska kompanija

Prva solarna farma Avangrida u Kaliforniji započela s radom

Autor: Energetika.ba
Prva solarna farma Avangrida u Kaliforniji započela s radom
Foto: Unsplash

Avangrid, održiva energetska kompanija i član Iberdrola Grupe, objavio je da je počela izgradnja Camino Solar projekta u okrugu Kern u Kaliforniji. Camino Solar je prvi fotonaponski projekt Avangrida u Kaliforniji kapaciteta 57 MW (44 MWac).

"Uvijek je uzbudljivo vidjeti kako se još jedan važan projekt obnovljive energije počinje provoditi," rekao je Pedro Azagra, CEO Avangrida. "S ovim važnim korakom, sve smo bliže dostavljanju čiste solarne energije u Kaliforniji, uz naša šest vjetroenergetskih postrojenja u državi. Ovo je još jedan primjer našeg opredjeljenja za razvoj projekata koji stvaraju radna mjesta, podržavaju lokalnu zajednicu i ubrzavaju tranziciju prema čistoj energiji."

Na lokaciji će biti postavljeno 105.000 solarnih panela. Camino Solar je susjedni projekt Avangridovom Manzana Wind Farm vjetroelektrani kapaciteta 189 MW, koja je počela s radom 2012. godine.

Nalazi se na kombinaciji privatnog zemljišta i više od 200 hektara javnog zemljišta kojim upravlja Uprava za upravljanje zemljištem SAD-a.

"Javna zemljišta kojima upravlja Uprava za upravljanje zemljištem pružaju mjesta za ekološki odgovorni razvoj obnovljivih izvora energije poput Camino Solar projekta," rekla je Shelly Lynch, direktorica Kalifornijskog pustinjskog distrikta BLM-a.

"Ovaj projekt podržava tranziciju nacije prema čistoj energetskoj ekonomiji širenjem pristupa čistoj energiji, povećanjem pouzdanosti za državnu mrežu, stvaranjem radnih mjesta i poticanjem lokalnih ekonomija."

Projekt se nalazi na području znanstveno analiziranom i identificiranom kao prikladnom za razvoj čiste energije kao dio Plana za konzervaciju obnovljive energije pustinje BLM-a, prenosi Power Engineering International.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (DOI) upravo je donijelo pravilo koje će smanjiti naknade do 80% za vjetroelektrane i solarne projekte razvijene na saveznoj zemlji.

Osim toga, DOI je objavio da je odobrio više od 25 GW projekata čiste energije, što je premašilo "veliki prag" Bidenove administracije prije 2025. godine.

Konačno Pravilo o obnovljivoj energiji koje je donijela Uprava za upravljanje zemljištem (BLM) namijenjeno je smanjenju troškova energije za potrošače i troškova razvoja solarnih i vjetroelektrana, poboljšanju procesa prijave projekata obnovljive energije i poticanju razvojnih programera da nastave "odgovorno" razvijati solarne i vjetroelektrane na javnim zemljištima.

Konačno pravilo također uključuje dodatne poticaje za korištenje ugovora o radu na projektu i materijala proizvedenih u Americi, te produžuje rokove zakupa za obnovljive projekte na 50 godina.

Konačno Pravilo o Obnovljivoj Energiji smanjit će naknade za ove projekte za 80% i olakšati razvoj u prioritetnim područjima pojednostavljujući pregled prijava.

Proširit će sposobnost BLM-a da prihvati prijave zakupa na tim prioritetnim područjima bez prethodnog provođenja potpunih aukcija, ali zadržava sposobnost BLM-a da održi konkurentne aukcije "gdje je to prikladno".