Energetika.ba
procvat

Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u

Autor: Energetika.ba
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
Foto: Ilustracija

Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.

Energetski prijelaz s fosilnih goriva suočio se sa značajnim kritikama čelnika u naftnoj i plinskoj industriji, koji su tvrdili da obnovljivi izvori još uvijek predstavljaju dio proizvodnje električne energije uprkos decenijama ulaganja. Obnovljivi izvori također se suočavaju s problemima pouzdanosti, kažu oni, kada sunce ne sja ili vjetar ne puše.

Istini za volju, solarna energija ostaje mali udio u ukupnoj proizvodnji električne energije u SAD-u, sa samo 3,9% nacionalne mješavine električne energije u 2023. u usporedbi s 43% udjela prirodnog plina, prema Upravi za energetske informacije, statističkoj jedinici unutar Ministarstva energetike.

A obnovljivi izvori energije suočavaju se sa značajnim logističkim izazovima u povezivanju na zastarjelu elektroenergetsku mrežu koja nije spremna za razinu nove potražnje s kojom se SAD suočava nakon dugog perioda slabog rasta.

Ali čelnici u industriji čiste energije tvrde da sektor doseže prekretnicu, osobito zbog velikih tehnoloških firmi poput Amazona i Microsofta traže čistu energiju za napajanje podatkovnih centara koji su okosnica interneta i aplikacija umjetne inteligencije, prenosi SEEbiz. Ekonomski argumenti za obnovljive izvore također su ojačali, kažu, kako su cijene solarnih modula i baterija pale.

"Oni su jeftiniji, čisti i iskreno jednostavniji za postavljanje, tako da će budućnost biti obnovljiva energija", rekao je Andrés Gluski, izvršni direktor AES Corporation, elektroenergetske firme koja je potpisala velike ugovore o energiji s kompanijama poput Alphabetovog Googlea jedinica i Amazon. AES upravlja elektranama na obnovljive izvore energije i na plin.

Samo Amazon, Microsoft, Meta Platforms i Google predstavljali su 40% potražnje za velikim, komunalnim solarnim projektima u SAD-u u proteklih pet godina, prema istraživanju investicijske banke UBS iz maja. Potražnja za obnovljivim izvorima energije od ovih firmi, koje su sve predane 100% čistoj energiji, spremna je porasti — umjetna inteligencija zahtijeva 10 puta više električne energije od tipične Google pretrage, prema UBS-u.

Predviđa se da će solarna energija činiti 58% nove proizvodnje električne energije instalirane u SAD-u 2024. godine, prema procjeni Ministarstva energetike. Rekordnih 36 gigavata solarne energije trebalo bi biti dodano u mrežu ove godine, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjeg povećanja, dok će se pohrana baterija više nego udvostručiti na 14,3 gigavata.

Za razliku od toga, očekuje se da će se u SAD-u 2024. godine instalirati samo 2,5 gigavata prirodnog plina, što predstavlja samo 4% od 62,8 gigavata ukupno planiranih dodataka električne energije i najniži broj u 25 godina.