Energetika.ba
Solarna energija

S. Makedonija: U ugljokopu Oslomej biće solarna elektrana od 100 MW

Autor: Energetika.ba
S. Makedonija: U ugljokopu Oslomej biće solarna elektrana od 100 MW

Poziv traje do 8. maja, a investitor će odvojiti svih 80 miliona eura, na koliko je procijenjen trošak.

Elektrani na Sjeverna Makedonija određene su za javnog partnera za Oslomej, gdje solarna elektrana treba da se gradi u dvije cjeline.

Premijer Oliver Spasovski rekao je da će fotonaponski pogon u nekadašnjem rudniku kod Kičeva pokrivati potrebe 20.000 domaćinstava. Sjeverna Makedonija traži partnera za prostor rudarsko-energetskog kombinata – REK Oslomej, gdje planira da se solarna energija crpi u dvije jednake cjeline od ukupno 100 megavata.

Elektrani na Sjeverna Makedonija ad ili ESM, državni proizvođač struje, predvodiće javno-privatno partnerstvo. Ovaj poziv je za dosad najveći kapacitet i to je doprinos tranziciji na čistu i neugljeničnu energiju, kazao je predsjednik vlade u Skoplju.

U drugoj polovini godine će na mrežu biti povezana desetina ukupne planirane snage, tvrdi Spasovski. Sjeverna Makedonija je u novembru s turskom kompanijom Girişim Elektrik AŞ potpisala sporazum o instaliranju 10 megavata na istom mjestu i za Oslomej najavila da će tu biti još tolika solarna elektrana koju ESM pravi samostalno. Ranije se zvao ELEM.

Premijer je istakao ambiciju da se ova država pridruži grupi evropskih zemalja koje su prešle put od zavisnosti od fosilnih goriva na sunce, vjetar i vodu. Na nekadašnjim izvorima zagađenja narastaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, kazao je.

Vlada je sa Zakonom o energetici uvela koncepciju podrške sektoru u vidu premija i javno-privatnih partnerstava, izjavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. Tekući projekti će fotonaponsku snagu u ovoj balkanskoj zemlji podići na preko dvjesta megavata, naveo je.

ESM-ov čelnik Vasko Kovačevski dodao je da javni poziv traje do 8. maja i da je poduhvat procijenjen na do 80 miliona eura, koliko treba da odvoji investitor. Ugovor će biti na 35 godina i zatim vlasništvo prelazi na javnog partnera, otkrio je.

Na ime ustupanja zemljišta i sistemskih usluga i informisanja, privatnik će plaćati 10 procenata od prihoda od električne energije, gdje je referentna cijena na regionalnoj berzi HUPX, saopštili su zvaničnici. Investitor treba i da preuzme sto zaposlenih iz zatvorenog rudnika, rečeno je.

Termoelektrana Oslomej radi samo par mjeseci godišnje.

Sjeverna Makedonija je za prvi projekat za Oslomej, sa izvođačem Girişimom, računala na trošak od 8,7 miliona eura ali je, uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, cijena pala i solarna elektrana se gradi za sedam miliona.

Grčka planira fotonapoonska postrojenja od nevjerovatna dva gigavata u kopovima lignita koje gasi u pokrajini Zapadna Makedonija. Srbija je ranije pokrenula projekte za energiju iz obnovljivih izvora na svojim jalovištima u kompleksu uglja kod Kostolca.

Energetika.ba