Energetika.ba
podaci iea

Solar će zadovoljiti polovinu rasta globalne potražnje za strujom u 2024. i 2025. godini

Autor: Energetika.ba
Solar će zadovoljiti polovinu rasta globalne potražnje za strujom u 2024. i 2025. godini
Foto: Ilustracija

Globalna potražnja za električnom energijom raste najbržim tempom u posljednje dvije decenije, ali solarna energija je na putu da zadovolji polovinu rasta potražnje, kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Predviđa se da će globalna potražnja za električnom energijom porasti za oko 4% u 2024. godini, u odnosu na 2,5% u 2023., prema nedavno objavljenom izvještaju IEA pod naslovom „Električne informacije sredinom godine”. To bi predstavljalo najveću godišnju stopu rasta od 2007. godine, osim oporavka nakon globalne finansijske krize i pandemije.

Prema izvještaju, povećanje globalne potrošnje električne energije nastavit će se do 2025. godine, uz ponovni rast od oko 4%.

Obnovljivi izvori takođe će se brzo širiti ove i sljedeće godine, s predviđanjem njihovog udjela u globalnoj opskrbi električnom energijom sa 30% u 2023. na 35% u 2025. godini.

Predviđa se da će količina električne energije koju obnovljivi izvori energije proizvedu širom svijeta u 2025. godini nadmašiti proizvedenu količinu ugljem po prvi put. Očekuje se da će samo solarna energija zadovoljiti otprilike polovinu rasta globalne potražnje za električnom energijom u 2024. i 2025. godini – pri čemu će solarna energija i vjetar zajedno zadovoljiti čak 75% rasta.

Uprkos brzom porastu obnovljivih izvora, malo je vjerovatno da će globalna proizvodnja energije iz uglja pasti ove godine zbog rasta potražnje, posebno u Kini i Indiji, navodi se u izvještaju. Kao rezultat toga, emisije CO2 iz globalnog energetskog sektora su i dalje problem, s blagim povećanjem u 2024. praćenom padom 2025. godine. Međutim, i dalje postoje nepoznanice: kineska proizvodnja hidroenergije snažno se oporavila u prvoj polovini 2024. od najnižeg nivoa iz 2023. godine, prneosi Investitor me. Ako se ovaj uzlazni trend nastavi u drugoj polovini 2024, to bi moglo obuzdati proizvodnju električne energije na ugalj i rezultirati blagim padom globalnih emisija u energetskom sektoru ove godine.

Rast u Indiji i Kini
Očekuje se da će potražnja za električnom energijom u Indiji porasti za ogromnih 8% ove godine, zahvaljujući snažnoj ekonomskoj aktivnosti i intenzivnim vrućinama. Kina će također imati rast potražnje za više od 6% zbog snažne aktivnosti u uslužnim industrijama i različitim industrijskim sektorima, uključujući proizvodnju čiste energije.

Više regiona suočilo se sa intenzivnim toplotnim talasima u drugoj polovini 2024. godine, što je povećalo potražnju za klimatizacijom i opteretilo sisteme električne energije.

Nakon pada u 2023. zbog blagog vremena, predviđa se da će potražnja za električnom energijom u SAD-u porasti 2024. za 3% usred stabilnog ekonomskog rasta, rastuće potražnje za hlađenjem i širenja sektora data centara. Izvještaj IEA-e naglašava širok raspon nesigurnosti u vezi sa potražnjom za električnom energijom u data centrima, uključujući tempo implementacije, raznoliku i sve širi upotrebu vještačke inteligencije (AI) i potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti.

EU će doživjeti skromniji oporavak potražnje za električnom energijom, uz prognozu rasta od 1,7%, nakon dvije uzastopne godine kontrakcije usred utjecaja energetske krize.