Energetika.ba
Solarna energija

Solarna elektrana niče u Sokocu

Autor: Energetika.ba
Solarna elektrana niče u Sokocu

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su danas su jednoglasno odluku o pristupanju izradi zoning plana područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići–Kula".

Predsjednik Skupštine opštine Sretko Marjanović rekao je da je odluka usvojena u nastavku sjednice započete krajem prošle sedmice, kao i da je skupštinska Komisija za propise od potencijalnog investitora dobila pismo namjere i dokument o prijedlogu cijepanja parcele na lokalitetu gdje se predviđa postavljanje solarne elektrane.

Načelnik Sokolca Milovan Bjelica je rekao da bi solarna elektrana trebalo da bude izgrađena za godinu i po, te istakao da će sam opštinski budžet imati prihod od 600.000 do 700.000 KM na ime koncesije od proizvedene električne energije u ovom postrojenju.

Naglasio je da je izbor lokacije za postavljanje solarne elektrane u Sokocu snage 100 megavata rezultat upornog rada i dobre saradnje sa Vladom RS i Savjetom ministara, kao i otvaranje opštine da zainteresuje potencijalne investitore.

"Velika je stvar za našu lokalnu zajednicu, za grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku da se pojavi njemačka kompanija i da uloži u prvom krugu 120 miliona evra", naglasio je Bjelica.

On je rekao da je urodio plodom rad organa opštine, koji se posljednjih pet godina bave pitanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Bjelica je izrazio nadu da će "zelena energija" za sobom povući i zelenu privredu, te naveo niz projekata koji bi mogli da budu realizovani na području opštine Sokolac, prenosi Srna.

Energetika.ba