Energetika.ba
Ovo su detalji

Solarne elektrane u BiH: Više od 8 miliona KM bespovratnih sredstava za gradnju u RS-u

Autor: Energetika.ba
Solarne elektrane u BiH: Više od 8 miliona KM bespovratnih sredstava za gradnju u RS-u
Foto: EMT SOLAR

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a dodjeljuje više od osam miliona KM za projekte izgradnje solarne elektrane i energetsku efikasnost u stambenim objektima, te mikro, malim i srednjim preduzećima. 

Raspisana su dva konkursa: “Javni konkurs za dodjelu sredstava iz budžetske podrške Evropske unije za provođenje mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima za 2023. godinu” i “Javni konkurs za dodjelu sredstava iz budžetske podrške evropske unije za provođenje mjera Energetske efikasnosti u postojećim objektima, sistemima i procesima, a koji se odnose na povećanje energetske efikasnosti u mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023.godinu.

Konkursi su objavljeni na web stranici Fonda na linku: www.ekofondrs.org/konkurs.

Fond dodjeljuje bespovratna sredstva u okviru Paketa budžetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu.

Za koje projekte se može dobiti poticaj?

Sredstva su namijenjena ulaganju u realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u stambenim objektima koji se odnose na izgradnju solarne elektrane i povećanje energetske efikasnosti u postojećim stambenim objektima u vlasništvu ili suvlasništvu – privatni stanovi i kuće kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima.

Prihvatljivi su projekti rekonstrukcije, renoviranja, smanjenja potrošnje energije, te projekti kojima se doprinosi povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije. Odnosi se na stambene jedinice u okviru stambenog objekta (kuće) ukoliko isti posjeduje vlastito mjerno mjesto električne energije, stambene jedinice (stanovi) u zgradama kolektivnog stanovanja i mikro, mala i srednja preduzeća.

Na konkurs ne mogu biti prijavljeni stambeni objekti koji su namijenjeni za dalju prodaju u periodu od najmanje 3 godine.

Mjere energetske efikasnosti

Pod mjerama energetske efikasnosti podrazumijeva se zamjena stolarije, postavljanje termoizolacije na fasadi, postavljanje termoizolacije na podu, stropu/krovu, nabavka kotlova na pelet uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija te povećanje efikasnosti sistema grijanja i hlađenja ukoliko objekat nije priključen na sistem daljinskog grijanja (toplana), nabavka kondenzacijskih kotlova uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija, nabavka toplotnih pumpi, uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija, zamjena neefikasnih klimatizacijskih uređaja uključujući i zamjenu ili rekonstrukciju instalacija, unaprjeđenje energetske efikasnosti unutrašnje rasvjete, unaprjeđenje energetske efikasnosti u proizvodnim procesima.

Izgradnja solarne elektrane

Na javni konkurs mogu biti prijavljeni i projekti izgradnje solarne elektrane za vlastite potrebe. U okviru stambenih objekata poticaj mogu dobiti solarne elektrane instalisane snage do 50 kW ili u okviru objekata preduzeća za vlastite potrebe za proizvodnju električne energije.

Bespovratna finansijska sredstava u okviru Paketa budžetske podrške Europske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i podsticanja energetske tranzicije po ovom javnom konkursu dodjeljivaće se do iskorišćenja raspoloživih sredstava. Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a je zadužen za realizaciju, a ukupno će biti dodijeljno: 5.808.815,10 KM bespovratnih sredstava za stambeni sektor i 2.290.578,54 KM bespovrtanih sredstava za mikro, mala i srednja preduzeća.