Energetika.ba
Solarna energija

Solarne ploče iznad autoputeva postaju realnost

Autor: Energetika.ba
Solarne ploče iznad autoputeva postaju realnost

Za složeniji sistem predviđen u “Zürich Säuliamtu” troškovi se procjenjuju na oko 75 miliona švicarskih franaka.

Mlada kompanija “Energypier”, sa sjedištem u mjestu Baar u Švicarskoj, ima rješenje, želi pokriti dionice autoputa u Švicarskoj solarnim ćelijama i kasnije ih nadopuniti vjetroturbinama.

Već postoje i dva projekta: jedan u Valaisu na ravnoj dionici A9 od 1,6 kilometara blizu Fullya. Tamo će biti instalirano 47.000 solarnih panela koji će generirati oko 20 gigavat sati električne energije godišnje. Drugi projekt nalazi se u kantonu Zürich. Tamo tvrtka Energypier željela pokriti dionicu A 4 u Knonaueramtu, u tri dijela ukupne duljine 2,5 kilometra, između Affolterna am Albisa, Mettmenstettena i Knonaua. To bi moglo proizvesti električnu energiju za 20.000 kućanstava.

Međutim, takvi solarni krovovi za autoputeve su skupi. Za složeniji sistem predviđen u Zürich Säuliamtu troškovi se procjenjuju na oko 75 miliona švicarskih franaka. U prvoj fazi to će finansirati različiti privatni ulagači, a “Energypier” se takođe nada doprinosima i ulaganjima od federalne vlade te samog kantona. Instalacija sistema provela bi se bez ometanja prometa.

Švicarci nisu prvi, u Njemačkoj, nedaleko od švicarske granice na autocesti A81 Hegau-Ost, izgradnja fabrike za testiranje solarnog krova trebala bi početi ove jeseni. Tu će se koristiti djelomično prozirni solarni moduli. Iako su oni nešto manje učinkoviti, vozači neće voziti kroz mračni tunel. Rješenje “Energypiera” slično je galeriji otvorenoj s obe strane i nudi dvostruko više prirodnog svjetla od planiranog sustava u Njemačkoj, piše Revijahak.hr.

Energetika.ba