Energetika.ba
Solarna energija

Solarni dom na točkovima kreće na jednomjesečno putovanje

Autor: Energetika.ba
Solarni dom na točkovima kreće na jednomjesečno putovanje

Električni automobili privlače sve više pažnje, a tim studenata s Univerziteta Eindhoven je napravio korak prema budućnosti tako što je odlučio krenuti na evropsko putovanje u solarnom vozilu.

Ovaj projekt je posebno interesantan zbog činjenice da se radi o vozilu koje zapravo predstavlja "dom na točkovima" koji nudi prostor za život te je opremljen tušem, ležajevima za spavanje, kuhinjom i infotainment sistemom.

Pokretni dom pod nazivom Stella Vita je dizajnirao tim ambicioznih stundenata nazvan Solar Team, koji radi u smjeru održive budućnosti koja se oslanja na solarnu energiju. Dosad su studenti dizajnirali nekoliko vozila na solarni pogon uključujući automobil Stella Vie s pet sjedišta, koji je legalan za cestovnu vožnju.

Najnovije solarno vozilo je nazvano Stella Vita, koje je također legalno za cestu. Njegova glavna karakteristika je krov koji se može proširiti pomoću električnog sistema. Sistem u suštini gura krov prema gore, a dva dodatna panela se izvlače čime se povećava solarna površina na 17,5 kvadratnih metara. To je dvostruko više u odnosu na formu vozila kada je u pokretu. Unutrašnjost je namijenjena za dvije osobe, ugodna je za život, sadrži sofu, sto, krevet i kuhinju.

Infotainment sistem je spojen sa svim dijelovima vozila te može poslužiti za praćenje potrošnje energije.

Tim studenata sada planira putovanje do južnog vrha Španije te druženje s ljudima tokom putovanja. Putovanje će biti dugo 2.896 kilometara i trajat će mjesec dana. Studenti će posjećivati i univerzitete u nadi da će inspirisati druge studente da se posvete inovacijama, a sastat će se i s političarima u svrhu promocije borbe protiv klimatskih promjena.

Domet vozila iznosi više od 730 kilometara dnevno.

Studenti planiraju proizvesti i prvi komercijalni automobil na solarni pogon te tvrde da su blizu realizacije ovog projekta, prenosi Klix.ba.

Energetika.ba