Energetika.ba
Solarna energija

Srbija među perspektivnijim tržištima regiona za obnovljive izvore energije

Autor: Energetika.ba
Srbija među perspektivnijim tržištima regiona za obnovljive izvore energije

Srbija je jedno od najperspektivnijih tržišta u čitavom regionu kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, objavila je danas UniCredit banka.

"Korišćenje obnovljivih izvora energije utiče na očuvanje životne sredine, unapređenje života građana, ekonomski rast, ali i pruža značajne prilike za investitore na tržištima u razvoju", kazao je direktor Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu Centralne i istočne Evrope (CIE) UniCredit banke Paolo Bozzolo.

On je na radionici "Kako ostvariti uspjeh u projektnom finansiranju", koje je organizovala UniCredit banka, predstavio čitav proces finansiranja investicije za obnovljive izvore energije – od idejnog koncepta do realizacije transakcije.

Istovremeno, direktor Odjeljenja finansijskog savjetovanja u okviru Direkcije za finansiranje projekata i izvora sirovina u regionu CIE Christian Benio predstavio je najnovije trendove u oblasti finansiranja investicije kroz javno-privatno partnerstvo u Evropi, regionu CIE i Srbiji.

On je istakao da su "takva partnerstva dugoročna, ugovori su veoma vrijedni u finansijskom pogledu i njihov cilj je da razviju, izgrade, koriste i održavaju javnu infrastrukturu".

Među glavnim prednostima javno-privatnog partnerstva istakao je pružanje kvalitetnijih usluga građanima, povećanje efikasnosti, dugoročno gledano manje troškove i pristup finansiranju nezavisno od budžeta javnog sektora, prenosi Beta.

Direktor Sektora korporativnog i investicionog bankarstva i član Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija Spas Vidarkinski podsjetio je da je ta banka prisutna u 14 zemalja što obezbjeđuje mogućnost ponude široke lepeze proizvoda, izvršavanje kompleksnih transakcija i sofisticirana rješenja namjenjena lokalnim tržištima.

Pored toga, obnovljivi izvori energije i finansiranje infrastrukture svakako spadaju među prioritete kada je Srbija u pitanju, dodao je Vidarkinski.

Energetika.ba