Energetika.ba
Solarna energija

Superjahti sa "solarnim jedrima" vjetar nije potreban

Autor: Energetika.ba
Superjahti sa "solarnim jedrima" vjetar nije potreban

Norveški dizajner Kurt Strand, koji živi na Floridi, predstavio je koncept superjahte koji je zaista impresivan.

Superjahta nazvana Florida je izuzetno lijepa, a čini je futuristička tehnologija plovidbe.

"Kada govorimo o jedrima, većina ljudi vjerovatno pomisli o bijelim jedrima napravljenim od tkanine, no ova jahta je drugačija. Ona sadrži tehnologiju iz 'svemirskog doba', ima jarbole napravljene od karbonskih vlakana te visoka elektro-hidraulična teleskopska jedra prekrivena najnaprednijim solarnim panelima. U slučaju da nema vjetra, superjahta može koristiti mod solarne plovidbe", navodi se u saopćenju.

Međutim, kada ima vjetra i jahta može samostalno ploviti, tada paneli stvaraju električnu energiju, a jahta posjeduje i sistem koji pere i polira krila svaki put kada se uvuče kako bi se osigurala maksimalna solarna energija, prenosi Klix.

Prikupljena energija završava u baterijama te se može koristiti za proizvodnju vodika. Jahta je opremljena i hidro generatorima koji također proizvode električnu energiju.

"U poređenju sa standardnom jahtom iste veličine, ušteda energije iznosi do 90 posto. Ako je riječ o idealnim vremenskim uvjetima, jahta će proizvoditi više energije nego što joj je zapravo potrebno", saopćeno je.

Također, jahta je sinonim za luksuz, posjeduje heliodrom i lift do hangara ispod palube. Dio nje je i bazen, klub, različita plovila i off-road vozila, vodeni skuteri i slično.

U centralnom dijelu jahte je dvospratni lobi s barom s pogledom.

Možda je naimpresivnija "podvodna limuzina", amfibijsno vozilo koje može prevoziti putnike na plažu.

Na jahti je zamišljen i fitness centar, garaža, kino i drugo.

Energetika.ba