Energetika.ba
Solarna energija

Švicarska postavila 5.000 solarnih panela na najvišu evropsku branu

Autor: Energetika.ba
Švicarska postavila 5.000 solarnih panela na najvišu evropsku branu

U sklopu projetka AlpinSolar uspješno je postavljeno 5.000 solarnih panela na branu koja se nalazi na jezeru Muttsee u Švicarskoj.

Brana se nalazi na 2.500 metara nadmorske visine, što znači da je najviša u Evropi. Proizvodnja energije je već počela.

S projektima poput AlpinSolara, koji je nastao ulaganjem tri kompanije, Švicarska je počela svoju veliku tranziciju s nuklearne na zelenu energiju, kao što je i planirano 2011. godine. Švicarska je ranije proizvela masivnu "vodenu bateriju" pomoću koje će pohranjivati svoju obnovljivu energiju.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zajzbmeqFPg[/embed]

Brana se nalazi u švicarskom kantonu Glarus, a okružena je snijegom prekrivenim vrhovima. Cilj projekta je proizvodnja 3,3 miliona kW energije godišnje za napajanje 700 domaćinstava. Na zidove brane je postavljeno 5.000 solarnih panela, a brana je "dom" i hidroelektrane. Širina instalacije solarnih panela iznosi jedan kilometar, a niz je dizajniran za stvaranje 2,2 MW električne energije.

Energetska kompanija Axpo, koja je učestvovala u zajedničkom projektu, koristila je dvoslojne staklene solarne module koje je proizvela švicarska kompanija Megasol. Imaju okrive od 40 mm i mogu podnijeti opterećenje snijega koji se očekuje u švicarskim Alpama.

Iako postavljanje solarnih panela u planinama prekivenim snijegom može izgledati kontraintuitivno, Axpo očekuje da će oni bolje raditi u ovim regijama, posebno zimi. Razlog je to što za razliku od nižih nadmorskih visina u kojima dominira magla u zimskim mjesecima, na većim visinama u Švicarskoj sija sunce. Dodatna prednost je bijeli snijeg koji reflektira sunčevu svjetlost na solarne panele, što također stvara veće prinose pri radu na nižim temperaturama. Na taj način se očekuje proizvodnja tri puta veće energije u zimskim mjesecima kao što su februar i mart u odnosu na ostatak godine.

U narednim godinama je planirana izgradnja 4.200 solarnih projekata u niskim i planinskim regijama Švicarske. Prošle godine je vlada ove zemlje izmijenila svoj Zakon o energiji kako bi omogućila brža odobrenja za nove solarne elektrane u zemlji, javlja Reuters.

Denner, diskontni lanac koji je također dio AlpinSolara, potpisao je dugoročni ugovor o kupovini električne energije od ovog projekta.

Energetika.ba