Energetika.ba
Solarna energija

Testiraju isprintane solarne panele: Lagani su, jeftini i prenosni

Autor: Energetika.ba
Testiraju isprintane solarne panele: Lagani su, jeftini i prenosni

Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru.

Australijski naučnici testiraće isprintane solarne panele koje će koristiti za napajanje električnog vozila na putu dugom 15.100 km koji počinje u septembru i nadaju se da će eksperiment navesti javnost na razmišljanje o novim mogućnostima za sprečavanje klimatskih promjena.

Projektom "The Charge Around Australia (CAA)" napajaće se električni automobil Tesla s 18 isprintanih plastičnih solarnih panela od kojih je svaki dug 18 metara.

Paneli će se odmotavati pored vozila kako bi upijali sunčevu energiju kad ga treba puniti.

Paul Dastoor, izumitelj štampanih solarnih panela, rekao je da će tim Univerziteta u Njukaslu testirati ne samo izdržljivost panela, već i njihovu potencijalnu upotrebu za druge primjene.

"Ovo je zapravo idealan eksperimentalni prostor koji će nam dati informacije o tome kako ćemo koristiti i napajati tehnologiju na drugim udaljenim lokacijama, na primjer, u svemiru", rekao je Dastoor za Reuters u gradu Gosfordu, sjeverno od Sidneja.

Isprintani solar je lagana, laminirana PET plastika koja se može napraviti po cijeni manjoj od 10 dolara po kvadratnom metru.

Ploče su izrađene na komercijalnom štampaču koji se izvorno koristio za štampanje naljepnica za vino.

Dastoor je rekao da bi korištenje ploča za pogon automobila navelo Australijance da više razmišljaju o električnim vozilima i da bi im moglo pomoći u ublažavanju "tjeskobe" vezane uz domet električnih vozila.

"(Zajednica) traži ovakve odgovore na probleme s kojima se suočava, iz dana u dan, zbog klimatskih promjena", rekao je.

Na 84-dnevnom putovanju Teslom, tim planira posjetiti oko 70 škola kako bi učenicima prikazali ono što može donijeti budućnost.

Upitan šta bi Ilon Mask, tvorac automobila Tesla i osnivač Tesla Inc., mogao reći o CAA projektu, Dastoor je rekao da se nada da će biti zadovoljan.

CAA "pokazuje kako se naša inovativna tehnologija može kombinovati s njegovim razvojem novih rješenja za planet", rekao je Dastoor.

Energetika.ba