Energetika.ba
Snaga 244 MW

U Baltičkim zemljama gradit će se solarni park

Autor: Energetika.ba
U Baltičkim zemljama gradit će se solarni park
Foto: Pexels

Sunly, razvojni projektant solarnih rješenja, i finska skupina Metsagrupp gradit će solarni park snage 244 MW u Baltičkim zemljama, nazvan Risti. Gradnja parka započet će u drugom kvartalu ove godine, a očekuje se da će biti završena početkom 2026. godine.

Kada bude završen, Risti solarni park će, prema partnerima, biti najveći solarni park u Baltičkim zemljama. Solarni park snage 244 MW, s gotovo 350.000 solarnih panela, može pokriti godišnju potrošnju električne energije 55.000 domaćinstava.

Prema izjavi Sunlyja, inovativni solarni trakeri poboljšavaju produktivnost parka, dok mu povoljna lokacija i tehnička rješenja čine Risti solarni park visoko učinkovitom elektranom.

Prema riječima Klaus Pilara, voditelja Sunly Estonija, Sunly i Metsagrupp smatraju da je Risti solarni park dio većeg plana. "Za nas je ovo prvi značajan primjer hibridnog park projekta gdje se različite vrste proizvodnje električne energije i pohrane nalaze iza iste tačke priključka."

Pilar je objasnio da je u slučaju Risti parka smatrano isplativim započeti s izgradnjom solarnog parka; za buduće Sunly energetske parkove, vjerovatno će prvo biti izgrađen vjetroelektrana, a zatim će se razmotriti druge opcije za povećanje proizvodnje i pohranu.

Sunly će dio prihoda od solarnog parka donirati proračunu podmjesnog područja Risti, čime će podržati razvoj regije. Primjerice, uz naknadu od 50 € po MWh (54,71 $ po MWh), naknada bi iznosila otprilike 75.000 € (82.000 $) godišnje. Nakon završetka cijelog energetskog parka, Sunly će zajednici ponuditi povoljniju električnu energiju, prenosi Power Engineering International.

Prema Jannu Randmaa, gradonačelniku općine Lääne-Nigula, solarni park stvara priliku za povoljnije usvajanje obnovljive energije u regiji i pruža firmama koje su smještene ili žele doći na to područje priliku za jeftiniju i ekološki prihvatljivu proizvodnju.

Rein Kruusmaa, gradonačelnik podmjesnog područja Risti, istaknuo je saradnju sa Sunlyjem i Metsagrupp tokom pripremnog procesa za izgradnju faze. "Kroz značajne razgovore pronašli smo načine za ublažavanje različitih utjecaja na stanovnike Risti i postigli smo dogovore koji će podržati ljude koji žive u općini u budućnosti", dodao je Kruusmaa.

Kako bi se maksimizirala proizvodnja energije, tokom planiranja Risti solarnog parka veliki naglasak stavljen je na tehnološke inovacije. Solarni trakeri prilagođavaju panele prema smjeru sunca, osiguravajući bolju produktivnost tokom jutarnjih i večernjih sati kada je potrošnja električne energije veća.

Gradnja Risti solarnog parka započet će u drugom kvartalu 2024. godine. U prvoj fazi naručit će se paneli i potrebni dijelovi za izgradnju parka. U drugoj fazi, započet će radovi na podstanici.

Očekivano vrijeme završetka za Risti solarni park je prva polovica 2026. godine. Trošak solarnog parka, koji grade Sunly i Metsagrupp, iznosi gotovo 120 miliona € (131 milion $).