Energetika.ba
Čak 27,7 odsto

U Belgiji prvi put više struje iz obnovljivih izvora energije nego iz fosilnih goriva

Autor: Energetika.ba
U Belgiji prvi put više struje iz obnovljivih izvora energije nego iz fosilnih goriva
Ilustracija

U Belgiji je prošle godine 27,7 odsto električne energije proizvedeno iz energije sunca i vjetra i prvi put je više struje dobijeno iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva.

Udio obnovljivih izvora je više nego udvostručen u odnosu na 2019, kada je iznosio 13,4 odsto, dok je 2022. taj udio bio 19,5 odsto.

Obnovljivi izvori, sunce, vjetar, biomasa i otpad, imali su udio od 30 odsto u energetskom miksu Belgije, prema proračunu specijalizovanog vebsajta Energy-charts.info, prenijela je belgijska novinska agencija Belga.

U apsolutnom smislu, obnovljivi izvori su sa 23.460 gigavat-sati proizvedene struje premašili fosilna goriva iz kojih je proizvedeno 22.150 gigavat-sati.

Rast udjela OIE nije samo posljedica izgradnje novih vjetroturbina i solarnih panela, nego i smanjenje proizvodnje električne energije zbog zatvaranja dva nuklearna reaktora i daljeg pada potrošnje.

U Belgiji je 2023. proizvedeno 76.900 gigavat-sati električne energije, 13 odsto manje nego prethodne godine.

Slična situacija je i u nekim drugim zemaljama, na primjer u Njemačkoj, gdje je povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora na više od 50 odsto rezultat ulaganja u OIE i smanjenja potrošnje.