Energetika.ba
OIE

U Kini puštena u rad najveća solarna elektrana na svijetu

Autor: Energetika.ba
U Kini puštena u rad najveća solarna elektrana na svijetu
Foto: Ilustracija

Kina je priključila na prijenosnu mrežu solarnu elektranu snage 5.000 MW, što je trenutno najveća elektrana za korištenje sunčeve energije na planeti.

Fotonaponska elektrana se prostire na 200.000 hektara u pustinjskom regionu severozapadne provincije Sinđijang, nedaleko od glavnog grada te oblasti, Urumčija, prenijeli su svjetski mediji.

Očekivana godišnja proizvodnja postrojenja je više od 6.000 GWh. Ta količina struje bila bi dovoljna da se snabdiju cijele države, kao što su Luksemburg ili Papua Nova Gvineja.

Elektranu je izgradila kompanija Power Construction Corporation of China (PowerChina).

Dva najveća operativna solarna postrojenja, kako prenosi Reuters, su takođe locirana u Kini, i oba imaju snagu od oko 3 GW.

Prva je Ningxia Tenggeli kompanije Longyuan Power Group,a druga Golmud Wutumeiren solarni park koju je izgradila firma China Lüfa Qinghai New Energy.

Rijetko naseljen Sinđijang, bogat solarnim i vetroenergetskim resursima, postao je središte za masivne projekte. Struja proizvedena u ovim elektranama šalje se u daleko udaljene istočne kineske obale.

Kina ojačava lidersku solarnu poziciju u svijetu

Novim rekordom Kina samo nastavlja da učvrćuje svoju poziciju u sekotr solarne energije.

Izvještaj Renewables 2023, koji je pripremila Međunarodna agencija za energetiku (IEA), pokazao je da je rast solara u Kini bio 116 posto.

Solarne fotonaponske elektrane činile su tri četvrtine povećanja obnovljivih kapaciteta širom sveta, dok je Kina 2023. godine instalirala isto solarnih panela kao cijeli svijet u 2022., prenosi Balkan Green Energy News.

IEA je saopštila da je 2023. bila 22. godina za redom u kojoj je postavljen rekord u rastu novih kapaciteta za zelenu energiju. Rekordan rast zabilježile su Evropa, Sjedinjene Države i Brazil, ali je Kina, kako se dodaje, bila nevjerovatna.

Inače, Kina je zacrtala da do 2060. godine postane klimatski neutralna odnosno da nacionalne neto emisije budu nula. Prognoze govore da će do 2050. godine petostruko uvećati svoje kapacitete za korištenje obnovljivih izvora energije i smanjiti udio u globalnim emisijama CO2 sa 33 na 22 posto.